Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden 20 yıllığına devralınan Sahabiye Medresesi'nin restorasyonunu tamamladı. Ecdat yadigarı Sahabiye Medresesi, düzenlenen törenle yeniden hizmete açıldı. Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Bizi biz yapan değerlere sahip çıkmalıyız. Eğer sahip çıkmazsak batının çok kötü bir taklidi oluruz." dedi.

Sahabiye Medresesi'nin Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyonu sonrası yeniden hizmete açılması nedeniyle düzenlenen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin yanı sıra protokol ve çok sayıda davetli katıldı. Törende, Sahabiye Medresesi'nin restorasyon çalışması hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman, halen 20'yakın yerde Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışması olduğunu söyledi. Sahabiye Medresesi'nin 2014 yılında 20 yıllığına Büyükşehir'e geçtiğini ifade eden Elcüman, "Vakit geçirmeden projesini hazırladık. Yapı nefes alamaz duruma gelmişti. Beş ay gibi rekor bir sürede bitirdiğimiz medreseye 2,1 milyon TL harcadık. Selçuklu döneminde bir ilim yuvası olarak inşa ettirilen medrese bu fonksiyonuna uygun olarak Kitapçılar Çarşısı oldu." diye ifade etti.

Sahabiye Medresesi müdavimlerinden, kitap dostu Mehmet Torun da konuşmasında, Vakıflar'ın elinde iken medresenin farklı bir fonksiyonla devam ettirilmek istendiğini, ancak Başkan Özhaseki'nin ciddi çabalar göstererek medreseyi bu şekliyle onardığını ifade ederek, "Önemli olan onarım değil şehrin ruhunu devam ettirecek geleneğin sürdürülmesiydi, bu yapıldı." diye konuştu.

Sahabiye Medresesi esnafları adına konuşan Murat Banuş ise medresenin bir kültür mekanı olduğunu ve belediyenin sorumluluk alanına girmemesine rağmen Başkan Özhaseki'nin restorasyonu üstlendiğini belirterek, "Sayın Başkanımız bu restorasyonu medreseye bizlerle aynı bakış açısına sahip olması nedeniyle yapmıştır. Tüm esnafımız adına teşekkür ediyorum." dedi.

Sahabiye Medresesi'nin bundan sonra da okumayı, düşünmeyi, yazmayı alışkanlık haline getirenlerin uğrak yeri olmaya devam edeceğini belirterek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de şunları söyledi: "Belediyenin bunca işi arasında medreseyi restore ettirmesinin bir nedeni var. Maalesef ilişkilerin yapaylaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Böyle bir ortamda bize bir takım işler düşüyor. Bu şehirde 800-900 yıl önce ecdadımız ilk geldiğinde 16 tane medrese inşa etmiş. Bu şehri tarif edenler söze 'Makarrı Ulema' diyerek başlamışlar. Ancak bakıyoruz yüzlerce tarihi eser yok olup gidiyor. Bizi biz yapan değerler ne ise onlara sahip çıkmak adına bu tarihi eserlere de sahip çıkmamız gerekiyor. Eğer bizi biz yapan değerlere sahip çıkmazsak batının çok kötü bir taklidi oluruz. Aklınıza ne geliyorsa, düğünümüzden cenazemize, çocuğumuzun doğumundan yeme içme kültürümüze, yatma kültürümüzden camiye gitme alışkanlığımıza kadar ne varsa bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor."

Sahabiye Medresesi'ndeki kültür ortamının yok olmaması için restorasyonu üstlendiklerini ifade eden Başkan Özhaseki, medresede eski havanın teneffüs edilmesini istediklerini kaydetti. Başkan Özhaseki, konuşmasında Kültür Yolu ve Sahabiye Dönüşüm Projesi hakkında da bilgi verdi.