Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından açılış konuşması için kürsüye gelen KSÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Fatih Karaaslan panel için gelen akademisyenlere ”˜Hoş geldiniz' dedi. Karaaslan böyle güzel ve büyük organizasyonları tertip ederek Sütçü İmam Üniversitesinin tanınmasına ve gelişimine katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Dığrak ise yaptığı kısa konuşmada: “ Mezopotamya ve Anadolu gibi bereketli topraklarda çok büyük medeniyetler doğduğu için bu topraklara uygarlıkların beşiği denilmiştir. İşte bugün Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü tarafından organize edilen bu panelde bu medeniyetlerin, dünya medeniyetine bırakmış oldukları mirası daha yakından tanıyacağımıza inanıyor, Panelimizi onurlandıran değerli hocalarıma ”˜Hoş geldiniz' diyorum” dedi.

Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Orhan Doğan ise Anadolu'nun Jeopolitik ve Jeostratejik öneme sahip bir bölge olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Eski Yakındoğu'nun önemli medeniyet merkezlerinden biri olan Anadolu, verimli topraklara sahip olduğu için tarih boyunca birçok kavmin istilasına uğramıştır. Tarihte bu yarımadaya hâkim olmaya çalışmış birçok millet vardır. Fakat bu topraklar sadece güçlü olanları barındırmıştır. Uzun süreler bu bölgeleri ele geçirmek, buralarda devlet kurmak ve hâkimiyet altında bulundurmak pekte kolay olmamıştır. Tarihte bunu, ancak çok güçlü ve milli bünyesi sağlam olan milletler başarabilmişlerdir. Anadolu, tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle güçlü, güçsüz birçok devletin iştahını kabartmış ve bunlar arasında bir rekabet oluşmuş ve bu rekabet yarışı, Büyük Roma ile başlayarak; Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçukluları, Türk Beylikleri, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile son bulmuştur. Bugün konunun uzmanı meslektaşlarım ”˜tarihin en eski dönemlerinde Anadolu'yu istila etmiş olan kavimlerin tarihini ve kültürünü bizlerle paylaşacaklardır. Kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.   

Son olarak kürsüye gelen Panel düzenleme komitesi başkanı ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Cemil Bülbül ise ”˜Eskiçağ tarihinde Türkiye'de ki duayenleri' bir araya getirmenin haklı gururunu yaşadıklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti. Bülbül yaptığı konuşmada Eskiçağ medeniyetlerinin günümüz medeniyetlerinin temelini oluşturduğunu dile getirerek yazıdan ve takvimden örnek vererek: “ Mesela günümüzde kullandığımız modern yazıların temeli ya Mezopotamya'nın çivi yazısı, yada Mısır'ın hiyeroglif sistemine dayanmaktadır. 365 gün 6 saat takviminin asıl mucidi Mısırlılardır. İlk Astronomik gözlemler Babil'de başlamış, Matematik ve Tıbbın temelleri Mısır ve Mezopotamya'da atılmıştır. İlk Şehir kültürü ise Anadolu topraklarında doğmuştur. Eski Doğu dünyasında doğan her yenilik kültürel ve ticari münasebetler çerçevesinde Eski Batıya aktarılmış ve Eski Batı'da bugünkü modern dünya medeniyetine rehberlik etmiştir” dedi. 

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. Üç oturum şeklin yapılan panelin ilk oturum başkanlığını Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ekrem Memiş, ikinci oturum başkanlığını Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Bahar, üçüncü oturum başkanlığını ise Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İlhami Durmuş yaptı. 

Rektör Yardımcıları Prof.Dr.İsmail Bakan ve Prof.Dr.Mustafa Gül ile bir çok akademisyen, idari personel ve öğrencinin katıldığı ve saat 17.00'ya kadar süren panelde panalist olarak katılan akademisyenler ile görev yaptıkları üniversiteler ve panel konuları şunlardı:
1- Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ekrem Memiş: Frig Göçleri. 2- Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Alpaslan Ceylan: Doğu Anadolu'da Erken Dönem Türk İzleri. 3-  Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Salih Çeçen: Amed ve Cudi Yer Adları ve Bunların Günümüz Bölücülük Faaliyetleri ile ilintisi. 4- Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Bahar: Eskiçağ Kavramı Üzerindeki Görüşler. 5- Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İlhami Durmuş: Eski Önasya Tarihinde İskitler. 6- Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Turgut Yiğit: Coğrafi, Siyasi ve Kültürel Açıdan Hitit Kaya Anıtları. 7- Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İrfan Albayrak: Çivi Yazısının İcadı ve Yazının Anadolu'ya Gelişi. 8- Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özdemir Koçak: Eskiçağ Tarihi Çalışmalarında Yüzey Araştırmalarının Yeri. 9- Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. L.Gürkan Gökçek: Asur Kaynaklarında Maraş Bölgesi. 10- Denizli Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Kılıç: Eskiçağ Mitolojisinde Ölümsüzlük Sembolü.