Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Kültür ve Medeniyet Topluluğu tarafından Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda, düzenlenen konferansta, Hz. Mevlana'nın hayatı ve Hz. Şems ile tanışmalarını anlattı.
     Hz. Mevlana'nın alim olduğunu, Hz. Şems'in O'nu ''aşk mektebi''nde ''aşk ateşi''nde yakarak eğittiğini belirten Yalsızuçanlar, şunları kaydetti:
     ''Kur'an Fatiha'da, Fatiha besmelede, besmele ''B'' harfinde, B harfi de altındaki noktadadır. Böyle bir rivayet var. 'İşte o ayırt edici nokta benim' buyurmuş Peygamberimiz. 'İlim bir nokta idi, onu cahiller çoğalttı'daki nokta aynı. 'Hz. Mevlâna'nın Mesnevîsinin tamamı ilk 18 beyitte, 18 beyit ilk beyitte, ilk beyit ilk kelimede, ilk kelime ilk harfte yani 'B'de ve altındaki noktadadır' derler.''
     Kuran-ı Kerim'deki bütün surelerin de besmele ile, 'B' ile başladığını dile getiren Yalsızuçanlar, Mesnevi şarihleri, 'Mesnevi-i Şerif, B'nin altındaki noktanın açılımından ibarettir' denildiğini belirterek, noktanın, Allah'ın mutlak tekliğinin simgesi olduğunu ifade etti.
     KSÜ Kültür ve Medeniyet Topluluğu Başkanı Mehmet Can Tezekici ise çağımızın ışık hızıyla ilerlediğini ve bu baş döndürücü devinimin bize köklü mazimizi unutturduğunu kaydetti.
     Konuşmaların ardından, KSÜ Öğretim Görevlisi İsmail Göktürk'ün 'Mevlevi Gülbang'ı okumasının ardından, Ahmet Görüzoğlu ve Arif Yücel, Türk Tasavvuf Musikisi'nin seçkin eserlerinin icra edildiği bir konser verdi.
     Şiirlerin okunduğu programda yazar Mustafa Aydoğan da konuşma yaptı.
     Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Uğur Yıldırım, konferansa katılan yazarlara hediye verdi.