Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış oturumuna katılan davetliler, kültür merkezi girişinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın mehteran konseri ile karşılandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Kutlu yaptı. Kahramanmaraş’ın tarihi, coğrafyası, şairleri, yazarları, el sanatları ile tam bir edebiyat ve kültür şehri olduğunu ifade eden Kutlu, “UNESCO’nun edebiyat şehirleri listesinde Kahramanmaraş’ın hak ettiği yeri alması için başvurumuzu yaptık. Tüm bu yaptığımız çalışmalarla şehrimizin tarihine, kültürel geçmişine ışık tutmak, bu değerlerimizi kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlamak ana hedefimizdir.” diye konuştu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci ise konuşmasında KSÜ ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile çok güzel bir diyalog yakaladıklarını belirten Rektör Deveci, önümüzdeki süreçte daha güzel projelere ve güzel işlere imza atılacağına inandığını söyledi.

Antikçağda Maraş Sempozyumunun Kahramanmaraş ilinin tarihini ve kültürel değerlerini ortaya çıkarma ve kayıt altına alma açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Rektör Deveci, “Kahramanmaraş, insanlık tarihinin ilk dönemlerinden beri pek çok toplumun yaşadığı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu ve Mezopotamya arasındaki ticaret yollarının kesiştiği önemli bir coğrafyadır. Bu coğrafyada günümüzde Karahöyük, Domuztepe, Direkli Mağarası, Keçe Mağarası gibi arkeolojik alanlarda yürütülen kazı çalışmaları ile bölgemizin medeniyet zenginliği gün yüzüne çıkarılmaktadır. Ayrıca Germanicia olarak isimlendirilen antik kentimizde çok değerli mozaikler ve yapı kalıntıları bulunmuştur. Üniversite olarak biz de bu kıymetli çalışmaları yapan bilim insanlarımızı desteklemekteyiz ve desteklemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Antikçağda Maraş Sempozyumu Bilim ve Danışma Kurulu adına konuşan KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak, son 2 yılda Üniversite ve Büyükşehir Belediyesi olarak önemli sempozyumlara imza attıklarını söyledi. Rektör Yardımcısı Solak, “İnşallah bu birliktelik neticesinde daha güzel işler yapacağız. Tarihin, edebiyatın ve sanatın başkenti olarak nitelendirilen Kahramanmaraş’ta daha yapılacak çok iş var.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı da Sempozyum Düzenleme Kurulu adına bir konuşma yaptı. Antikçağda Maraş Sempozyumunun Kahramanmaraş’ın tarihinin kayıtlara geçmesinde önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Kabakcı, “Bizler kendi tarihimizi yazmazsak başkaları yazdıkları tarihleri bize dikte ettirir.“ ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumuna geçilirken, açılış oturumuna KSÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan başkanlık etti. Sempozyum iki salonda gerçekleştirilen 8 oturumla devam ederken, sempozyum süresince 24 farklı üniversiteden 52 katılımcı tarafından 41 tebliğ ve 47 bildiri sunuldu.

Uluslararası Antikçağda Maraş Sempozyumu gün sonunda düzenlenen değerlendirme oturumunun ardından son bulurken, sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür belgeleri protokol üyelerince takdim edildi.