KAYSERİ (AA) - Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kayseri'de Çorum'dan çok daha fazla Hitit eseri ve kalıntısı bulunduğunu bildirdi.

Kulakoğlu, Şehir Plancıları Odası Kayseri Şubesi tarafından Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Salonu'nda düzenlen söyleşide, Kültepe'nin Anadolu tarihi için son derece önemli bir yer olduğunu, Anadolu insanının ilk kez okuma yazmayı burada öğrendiğini söyledi.

Bunu rağmen Kültepe'nin yeterince tanıtılamadığını vurgulayan Kulakoğlu, şöyle konuştu:

"Bu tür etkinlikler kapsamında sizlere belki biraz bilgi verme fırsatı buluyoruz ama bunlar da tanıtıma emin olun çok az katkıda bulunuyor. Belki bizler de üzerimize düşeni tam olarak yapmıyoruz. Kayseri'nin de bu konuda kabahati çok. Bizi Kayserililer tanımıyor. Önce kendimizi onlara tanıtmalıyız ki sonra dışarıdan gelenler tanısın. Aslına bakarsanız Kapadokya bölgesinden gelen turistler direkt Kültepe'ye geliyorlar ve şehre uğramadan geri dönüyorlar. Bu iki türlü dezavantaj yaratıyor. Buraya kadar gelip Kayseri'de konaklama yaptırmadan, para harcatmadan geri gönderiyorsunuz. Diğer taraftar buradaki tarihi değerlerimizi de tanıtamıyoruz. Kayseri bir Selçuklu başkenti. Çevresinde çeşitli medeniyetlere ait kalıntılar var. Yeni dönemde başlayan Erciyes Projesi bizi bu konuda biraz umutlandırdı. Bu sayede belki yeni ziyaretçiler, yeni para kaynağı gelir diye ümit ediyoruz."

Kulakoğlu, Anadolu yazılı kaynaklarında adı geçen ilk coğrafi noktanın Erciyes olduğuna dikkati çekerek, dağın adının klasik dönemde "Argeus", milattan önce birinci binde "Harahara", Hititlerde "Harki "(Beyaz Dağ), Kültepe tabletlerinde ise "Aşkaşipa" olduğunu anlattı.

Aşkaşipa'nın aynı zamanda bir tanrı olduğunu belirten Kulakoğlu, "Anlaşmalarda 'Kaniş ülkesinin kutsal dağı, tanrısı Aşkaşipa'nın önünde' diye imza atıyorlar. Bu anlamda gerçekten de önemli." dedi.

Kulakoğlu, Kayseri'nin Hititler'in de en çok yaşadığı bölge olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Hititler deyince Çorum'u biliyoruz, Boğazköy'ü biliyoruz, Hattuşa'yı biliyoruz ama Kayseri'de Çorum'dan çok daha fazla Hitit eseri, kalıntısı var. 2008 yılından itibaren Kayseri'de yüzey araştırması da yapıyoruz. Yaklaşık 124 höyük bulduk. Bunlardan yaklaşık 50'sinde Hitit yerleşimi bulunuyor. Yine Fraktin, Taşçı, İmamkulu, Hititler'in güneye askeri seferlere giderken geçtikleri güzergah. Pınarbaşı ilçesinde Karakuyu Barajı var. Burası büyük olasılıkla Hititler'in seferler sırasında askerlerin ihtiyacını karşılamak için kurulmuş Anadolu'nun en eski barajlarından bir tanesi. Yani Hititler burada yerleşmiş durumda olduklarını görüyoruz. Günümüzden 3 bin yıl öncesinde de Toroslar'ın kuzeyindeki bölgede onlarca Hitit anıtı yer alınıyor. Bu anlamda Kayseri'de sadece Kültepe yok."