Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, Hasankeyf ve Dicle Nehri'nin UNESCO listesine alınması gerektiğini söyledi.

Kavuş, Hasankeyf ve Diyarbakır'ın kardeş olduğunu, her iki kentin de 12 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu kaydetti. Kavuş, "Dicle Nehri her iki kente altın gerdanlık gibi can veriyor. Her iki kentin en önemli güzelliklerinden biridir. Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçesi dün UNESCO listesine alındı. Bundan dolayı sevinçliyiz ama biraz da burukuz. Çünkü Hasankeyf yıllardır bu mücadeleyi veriyor. Hasankeyf ne yazık ki büyük bir risk altındadır. Ilısu Barajı'nın altında kalacak. UNESCO'nun birinci derecedeki öncelikleri arasındadır. Çünkü UNESCO'nun bir diğer görevi de kültürel mirası ve risk altındaki yapıları listesine alıp korumaktır. Ne yazık ki Hasankeyf bu korumadan mahrum durumdadır." dedi.

Bütün çabalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını belirten Kavuş, şunları söyledi: "Bunun gerçekleşebilmesi için, Kültür Bakanlığı'nın UNESCO'ya müracaatı gerekiyor. Biz defalarca raporlarla bakanlığa müracaat ettik. Ancak Kültür Bakanlığı UNESCO'ya gönderme yerine kendi raflarına aldı ve şu anda tozlu raflarında bekletilmektedir. Hasankeyf'in bu listeye girmesi Hasankeyf için hayati bir önem taşıyor. Çünkü girmediği taktirde Ilısu Barajı'nın altına gömülecek. Bu dünya güzelliği tarihi yer, sular altına gömülecek. Bu yapının UNESCO listesine girmesi için bir kriter gerekiyorken 9 kriteri birlikte taşıyor. Ancak buna rağmen hala listede yer almıyor. Biz bu durumdan tepkiliyiz."