Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Son 11 yıllık dönemdeki ekonomik istikrar ve bu istikrarın bir yansıması olarak ekonomik büyüme ve büyük dış politika sadece dünyanın ilgisini Türkiye'ye çekmekte kalmıyor ülkemizle ilgili kötü emelleri olanları da tahrik ediyor" dedi.

Çelik, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü nedeniyle Trabzon Caddesi'nde düzenlenen törene katıldı. Tören alanına girişinde çocuklar tarafından çiçeklerle karşılanan Çelik, ardından Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar'la halkın bayramını kutladı.

Törende konuşan Çelik, Kahramanmaraş'a verilen İstiklal Madalyası'nın büyük bir şeref olduğunu belirtti.

Verilen unvanın bir emanet olduğunu ve herkesin bunu idrak etmesi gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Çünkü bir unvanı korumak ve onu hakkıyla taşımak, ona sahip olmaktan daha zordur. Bu unvanın sizlere ve bizlere yüklediği en önemli sorumluluk, ecdadımızın geçmişte bizim istiklalimiz uğruna atlattığı badireleri ve ödediği bedelleri unutmamaktan geçiyor. Bunun yanı sıra bugün de açıktan ya da örtülü birliğimize, dirliğimize ve gelecek ideallerimize yönelik planlanan tezgahları ve ortaya konulmaya çalışılan tuzakları fark etme basiretini ve engel olma hamiyetini gösterebilmektir. Ayrıca son 11 yıllık dönemdeki ekonomik istikrar ve bu istikrarın bir yansıması olarak ekonomik büyüme ve büyük dış politika sadece dünyanın ilgisini Türkiye'ye çekmekte kalmıyor, ülkemizle ilgili kötü emelleri olanları da tahrik ediyor."

- Milli mücade ruhu

Çelik, Türkiye'ye dönük olumsuz gelişmeler konusunda Kahramanmaraşlıların her zaman sahip olduğu duyarlılığa bu günlerde daha çok ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin pek çok alan önemli aşamalar kaydettiğini anlatan Çelik, "Özellikle çözüm süreciyle kangren haline gelmiş, 30 yıl boyunca ülkemizde şehitler verilmesine ve aziz evlatlarımızın hayatlarını kaybetmesine neden olmuş terör ortamı, son bir yıldır silahsızlandırma çalışmasının başlaması ve ileri adımların atılmasıyla çözüm yoluna girmiştir. Bu istikamette ülkemizde hangi etnik gruptan olursa olsun birliğimizi ve dirliğimiz korumak üzere bütün vatandaşlarımızın hak ve hürriyetlerini teminat altına alacak adımlar süratle atılmaya devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Vatandaşları Türkiye üzerinde oynanan oyunlara prim vermemeye davet eden Çelik, "Halkımızın milli mücadele ruhuyla, ülkemizin istikrarına ve kalkınmasına bundan böyle daha çok sahip çıkması, milli iradeye ve onun mücessem temsilcisi olan yüce Meclise ve milletimizin kendisinin seçtiği hükumetine sahip çıkması, bugünden sonra daha da önemli olacaktır" dedi.

Kahramanmaraş halkının milli mücadele ruhunu çok iyi bildiğini vurgulayan Çelik, Kahramanmaraşlıların yüce Meclisin temsil ettiği iradeye sahip çıktığını ve her demokratik seçimde kendi Meclisine sahip çıkma konusunda en yüksek iradeyi gösterdiğini ifade etti.

- "TBMM Kurtuluş Savaşı'na komuta etmiş yegane meclistir"

TBMM'nin dünyadaki tüm meclislerden çok büyük farkının bulunduğu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Dünyadaki bütün meclisler bir kurtuluş savaşının sonunda kurulmuştur ancak bir tek TBMM bir kurtuluş savaşının sonunda kurulmamıştır. Tam tersine kurtuluş savaşından önce kurularak Kurtuluş Savaşı'na komuta etmiş yegane meclistir. Bu Meclis 'kahraman' unvanına sahip Kahramanmaraş'ın kıymetini en iyi bilen meclistir. Sizler milli mücadele ruhunun gerçekleşmiş halisiniz. Sizler, yiğitliği ve kardeşliği tek bir 'ede' sözcüğüyle ifade eden büyük bir kültür ve geçmişe sahipsiniz."

Yerel seçimlerin Kahramanmaraş'a yeni bir aşama getireceğine inandığını ifade eden Çelik, milletin, yaşanılan her toplumsal sıkıntıyı bir birine daha çok kenetlenerek aştığını kaydetti.

Ülkede yaşanan son gelişmelere ilişkin milli irade vurgusu yapan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Daha büyük ve müreffeh bir Türkiye için ayağımıza çelme takmaya çalışanlara inat büyük hedeflerimize daha hızlı adımlarla ilerlememizi temenni ediyorum. Bundan 95 sene önce bu vatan topraklarını canları pahasına müdafaa eden, destan yazarak sizlere kahraman sıfatını emanet eden Kahramanmaraşımızın aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Rıdvan Hoca gibiler bize şunu öğrettiler. Maraş'ı düşündüğün kadar Ankara'yı da düşün. İstanbul'u da düşün. Maraş'ı düşündüğün kadar Gazzeyi'de düşün, Somali'ye da düşün, Bosna'yı da düşün Bakü'ye de düşün ve bütün coğrafyamızı düşün. İşte Rıdvan Hoca bize bu büyük insanlık dersini veren Maraşlı bir kahramandır."

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise Kahramanmaraş halkının işgalci güçlere karşı amansız bir mücadele vererek istiklaline kavuştuğunu söyledi.

Törende ayrıca Poyraz, Kahramanmaraş'a verilen kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nı Türk bayrağa taktı, ardından 'Sütçü İmam', 'Abdal Halil Ağa' ve 'Bayrak' olayları canlandırıldı.

Program, halk oyunları gösterisi, mehter konseri ve geçit töreniyle son buldu.

Törene, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Mehmet Sağlam, Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Bayazıt Kaçar, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ile askeri ve mülki erkan katıldı.

Bu arada kurtuluş törenini, Kahramanmaraş'ta konuşlu Alman Patriot Birliğinde görevli komutanlar da izledi.