Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen ‘Liseler Arası Mevlana Şiir Yarışması’ sonuçlandı. Türkiye’nin dört bir yanındaki liselerden toplam 679 eserin başvurduğu yarışmanın birincisi Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Zeynepcan Gülen’in ‘Ötelerde Bir Çirkin Derviş’ isimli şiiri oldu.

Osmangazi Belediyesi’nin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği iş birliğiyle düzenlediği ‘Liseler Arası Mevlana Şiir Yarışması’nın sonuçları Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle açıklandı. Edebiyat dünyamıza yeni eserler kazandırmak, çocukların manevî dünyasını zenginleştirip onlara Hazreti Mevlana’yı tanıtmak maksadıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl Edirne’den Kars’a Türkiye’nin dört bir yanından 679 eser katıldı.

Bu sene konusu serbest olarak belirlenen şiir yarışmasının ödül töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Eğitim alanında ciddi yatırımlarımız var. Yeni okul binaları inşa ediyoruz. İlçemizdeki 250 okulumuzun tamamına destek olup, ihtiyaçlarını karşıladık. Çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitim alması gerekiyor ki, ileriye dönük yatırımımız sağlam olsun. Geleceğe bakışımız emin olsun. Mehmet Akif Mahallesi’nde 24 derslikli Hacı Akkadın Tarman Okulu’nu ve Hamitler’de Uluslar Arası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni hizmete açtık” dedi.

Edebiyat alanında düzenledikleri yarışmalarla Türk edebiyatına yeni kalemler ve eserler kazandırdıklarını ifade eden Mustafa Dündar, “Birçok edebiyat yarışması tertipliyoruz. Bu yarışmalar, Bursa ile sınırlı kalmıyor. Türkiye’nin dışına çıkıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’na İngiltere, Amerika ve Japonya gibi ülkelerden yarışmacılar katılıyor. Dünya takip ediyor. Liseler Arası Mevlana Şiir Yarışması’na da ilk olarak Osmangazi genelindeki okullarda başladık. Sonra Bursa geneline yayıldık. Şimdi de tüm Türkiye genelinde bu yarışmamızı düzenliyoruz. 7 yıldır geleneksel olarak bu yarışmamızı gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 679 eser başvurdu. Bu çok önemli bir rakam. Bu yarışma ile 679 kişi Hazreti Mevlana’yı okumuş oldu. Bu şiirleri Mesnevi okuyarak yazdılar. Bu en büyük kazançtır” diye konuştu.

“Türkiye’nin en önemli yarışması”

Liseler Arası Mevlana Şiir Yarışması’nın en önemli özelliğinin yeni yazarlar, şairler ve edebiyatçıları ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Başkan Dündar, “O kendi çevresine ışık saçacaktır. Bu aydınlık da tüm topluma, tüm insanlığa yansıyacaktır. Hocalarımıza, öğrencileri teşvik ettikleri için çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Dersleri dışında böyle bir etkinlik vasıtasıyla okuyup, şiir yazıp kendilerini geliştiriyorlar. Bütün öğrencilerimize Allah zihin açıklığı versin. yarışma bana göre Türkiye’nin en önemli yarışmasıdır” dedi.

Jüri üyelerinin yapmış olduğu değerlendirme sonucunda yarışmanın birincisi, Bursa Mihraplı Abdülkadir Can Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Zeynepcan Gülen’in ‘Ötelerde Bir Çirkin Derviş’ isimli şiiri oldu. İkincilik ödülü Karaman Larende Anadolu Lisesi’nden Mehmet Furkan Şaşma’nın Ahval-i Beyan isimli şiirine ve üçüncülük ödülü Adana Hümeyra Ökten Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Zeynep Aktaş’ın Kül Kokusu adlı şiirine verildi. Yarışmada birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin ve üç mansiyon ödülleri için de biner TL ödül verildi.

Yarışmaya katılan toplam 679 şiir arasından dereceye giren ve jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonucunda belirlenen 50 eser, Osmangazi Belediyesi tarafından kitap haline getirildi.