AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne ilişkin süreci, uzun zamandır takip ettiklerini söyledi.
Külliyeyi tanıtmak için yaklaşık 5 yıldır yoğun çalışma yürüttüklerini dile getiren Ünal, bundan sonraki süreçte, külliyenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için gayret göstereceklerini belirtti.

Afşin'deki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin, Kur'an-ı Kerim'de Kehf suresinde geçen "yedi uyurlar"ın bulunduğu gerçek yer olduğuna ilişkin tescilin yapıldığını hatırlatan Ünal, şunları kaydetti:

"Külliyenin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasıyla yeni bir aşama geçtik. Bundan sonra burasının bütün nesillere bir dünya mirası olarak bırakılmasını hedefliyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü, buranın işletmesini Afşin Belediyesine devretti. Külliyeyi yaşayan bir merkez haline getireceğiz. Orada konaklama, restoran ve kafeler olacak. Ayrıca ziyaretçiler ibadetlerini de rahatlıkla yapabilecek. Kısaca, orayı yaşayan bir yer haline dönüştürmemiz gerekiyor."

Ünal, Vakıflar Genel Müdürlüğünün Afşin merkez ya da külliyenin bulunduğu bölgeye bir otel yapmayı planladığını ifade etti.

Turizm firmalarıyla görüşüldüğünü anlatan Ünal, "Külliye, sadece Türkiye'den değil dünyanın farklı yerlerinden çok ciddi potansiyele sahip. Eshab-ı Kehf'i inanç turizmi açısından önemli bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ise Eshab-ı Kehf'in UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının, ilçeye ve Kahramanmaraş'a çok şey katacağını söyledi.

Yöre insanının, yedi gencin isimlerini çocuklarına verdiğini dile getiren Güven, "Bu isimlere Afşin'de sık sık rastlamak mümkün" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

- Eshab-ı Kehf mağarası

Çeşitli kaynaklarda, Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperest Dakyanus'un zulmünden kaçan Yemliha, Mislina, Mekselina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefestatayuş adlı gençlerin, köpekleri Kitmir ile mağaraya sığındığı bilgisi yer alıyor.

Gençlerin burada olduğunu öğrenen askerlerin, bu 7 kişinin dışarı çıkamaması için mağaranın ağzını duvar örerek kapattığı belirtiliyor. Yedi gencin yaklaşık 300 yıl uyuduğu ancak uyandıklarında burada sadece bir gece kaldıklarını düşündüğü, içlerinden birinin çarşıya gidip Roma parasıyla yiyecek almaya kalkışınca gerçeğin ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Hem Hristiyan hem de İslam inancında ortak payda olan yedi arkadaşın kaldığı mağaranın nerede yer aldığına ilişkin farklı rivayetler bulunduğuna işaret edilen kaynaklarda, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında Eshab-ı Kehf adıyla onlarca mağara olduğu, Türkiye'de ise Selçuk, Tarsus ve Afşin'de Eshab-ı Kehf mağarası bulunduğu kaydediliyor.

Bazı kaynaklarda, "yedi uyurlara" ait olduğu belirtilen 33 mağaradan Afşin'de yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ndeki bulgu ve belgeler ışığında, olayın bu mekanda gerçekleştiği bilgisi yer alıyor.

Hikayenin burada yaşandığına inanan Afşin halkı ise köklü mirasına sahip çıkmak adına çocuklarına yedi arkadaşın adlarını veriyor. Eshab-ı Kehf olayını canlı tutan yerel yöneticiler de her yıl bu isimde düzenledikleri etkinliklerle, hatırayı gelecek kuşaklara aktarıyor.