Hollywood filmlerinin ardından yerli tarihi filmlerin de artmasıyla geçmişte kalan Osmanlı çarığının kostüm olarak kullanılması her geçen gün yaygınlaşıyor.

Kahramanmaraş'ta 41 yıldır çarık üretimi yapan Hüseyin Kopar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar 17 yerli ve yabancı film şirketi için sayısız çarık ve kostüm ürettiğini söyledi.

Ürünlerin tamamen organik deri olduğunu belirten Kopar, yapıştırma ve kimyasal madde olmayan Osmanlı, Selçuklu ve Hun İmparatorluğu döneminden bu zamana kadar olan modelleri beğeniye sunduklarını belirtti.

Bu modellerin de en çok filmlerde rağbet gördüğünü ifade eden Kopar, "Gladyatör, Spartacus, Heragon gibi tarihi savaş filmlerinde kullanılan çizme, zıpkın, zırh, miğfer ve deri kostümlerini ürettim" dedi.

Truva, Harry Potter, Fetih 1453 gibi filmlere de kostüm, ayakkabı gibi ürünler yaptığını hatırlatan Kopar, "Bu meslek ailemizden geliyor. Babam yıllardır tarihi Kapalı Çarşı'da Osmanlı çarığı üretti. Ben de 41 yıldır bu işin içerisindeyim. 1989'dan bu yana tiyatro ve sinema sektörünün ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar 17 filme çarık ve köstüm yaptım."

Dünyaca ünlü sinema şirketlerinin ardından Türk film sektöründen de talep gördüklerini aktaran Kopar, son  dönemdeki tarihi filmlerin birçok aksesuarını kendilerinin yaptığını dile getirdi.

- Gelecek nesillere aktarılıyor

Osmanlı çarığının geçmişte çok kullanıldığını anlatan Kopar, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet dönemine kadar Kahramanmaraş'tan Anadolu'nun her yerine bu çarıklar ticaret amaçlı satılırdı. Ancak gelişen teknoloji ve insanların tüketim alışkanlıkları çarığa olan ilgiyi azalttı. Günümüzde çarık üretimi Kahramanmaraş ve Gaziantep'te yapılıyor. Zaman zaman sipariş verenler oluyor, daha çok turizm bölgelerinden ilgi görüyoruz. Kültürümüzün bir parçası olan bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Son dönemde yerli tarihi filmlere de üretim yaptık. Bir yandan film sektörünün ihtiyacını karşılarken diğer yandan Osmanlı çarığını gelecek nesillere taşımayı hedefliyoruz."

Kopar, yeni modeller geliştirmelerine rağmen çarığı aslına uygun şekilde ürettiklerini söyledi.

Osmanlı'nın 120'den fazla çarık modeli kullandığını söyleyen Kopar, "Biz bunun sadece 36'sını biliyoruz. Amacım bu modellerin tamamını üretmek. Tarihçilerle görüşüyorum. Eski modellerin çizimlerini istiyorum. Bu 120 çarığı ülkemize kazandırmak istiyorum" diye konuştu.