Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, "Mehmet Akif’i Anmak ve Anlamak" başlıklı bir panel düzenledi. Yrd. Doç. Dr. Necmettin Turinay, Yrd. Doç. Dr. Münire Kevser Baş ve yazar Mehmet Çetin’in konuşmacı olarak katıldığı panelde, Mehmet Akif’in kişiliği, ahlâkı, samimiyetle içi içe geçmiş ızdırap dolu hayatı hakkında konuşuldu.

Açılış konuşmasını yapan Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Mehmet Akif’in milletimizin kıymetli bir evladı olduğunu söyleyerek milli şairimizle ilgili yazılmış birbirinden değerli dört kitap hakkında açıklamalarda bulundu: Mithat Cemal Kuntay’ın yazdığı eserin Mehmet Akif’i bir arkadaşının gözünden görmek isteyenler için önemli bir eser olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turan Karataş, Nurettin Topçu gibi bir filozofun, Sezai Karakoç gibi önemli bir şairin ve son olarak Orhan Okay gibi bir akademisyenin gözünden Akif’i okumanın gerekliliğini vurguladı.

Yazar Mehmet Çetin, bu milletin Mehmet Akif’i vefa duygusuyla andığını belirterek, "Akif’in şiirleri, bir coğrafyanın vicdanının terennüm etmiş şeklidir. Yaşadığı dönemde, bize hangi değerler üzerinde ittifak edebileceğimizi göstermiştir. Akif, tarihi üçe ayırmıştır: Şanlı dönem, çöküş dönemi ve şanlı gelecek. Bu son madde ile Akif, bize geleceği işaret etmektedir." açıklamasında bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Münire Kevser Baş ise, Mehmet Akif’in bazı şiirlerinin tahlilini yaparak, şiirlerinde genellikle işlediği temalardan bahsetti. Akif’e göre bir şair kenara çekilmemeli, toplumla hemhâl olmalı.

Yrd. Doç. Dr. Necmettin Turinay, Mehmet Akif’in iç yakan bir samimiyetinin olduğunu anlatarak, Akif'in bugün aydınlar kuşağının çoğunda olmayan entelektüel bir ahlaka sahip olduğunu vurguladı.