İstiklal Marşı'nı kabulünün 94. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı kapsamında Samsun'da lise öğrencileri tarafından sahnelenen Mehmet Akif Ersoy oratoryosu ayakta alkışlandı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde Samsun Valiliği öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma etkinliği saygı duruşunun ardından Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Mehmet Akif Ersoy'un eserlerini özellikle de Safahat'ı tüm gençlerin okuması gerektiğini söyleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Buradan çıktığınızda artık erişilmesi zor olmayan Safahat’ı vakit buldukça okuyun. Okuyun ki, bu şair aslında ne büyük laflar etmiş. Ama bu lafları ederken, kendisinin de ifadesiyle ‘Ben hayali ürünler ortaya koymadım, yaşadığımızı yazdım’ demiştir. Mehmet Akif’in Kastamonu’ya gelip, özellikle İstiklal harbinin yaşandığı o zor dönemlerde Anadolu’ya hitap ettiği Nasrullah Cami’de gerek hutbede, gerek vaazda, gerekse halk toplantılarında söylediklerini daha sonra dalga dalga Anadolu’ya neşretmişler ve idarecilere bunları okutmuşlardır. Bu konuşmalar yapılırken, İzmir işgal edilmiştir. Özellikle Anadolu coğrafyası birçok yerden kuşatılmıştır. Onun için Mehmet Akif, o dönemi zor şartlar altında ama inancı hiçbir şekilde yitirmeden bu şiirleri yapmıştır.” dedi.

"Mehmet Akif'i anma ve İstiklal Marşı'nın kabulunün yıl dönümünde 3 ayrı şehirde olmayı isterdim" diyen Şahin, "Bunlardan bir tanesi Ankara'da Taceddin Dergahı'nda onun evinde. İkinci Burdur'da kendi adına kurulmuş olan üniversitede. Üçüncüsü ise Samsun'da. Çünkü Atatürk'ün Samsun'a çıkışı İstiklal Savaşı'nın fitilinin ateşlenmesi bu milletin gücünü ortaya koymuştur. Bu günleri fırsat bilerek o büyük şairi daha yakından inceleme eserlerini alıp okumamız gerekir." dedi.

Kendisinin görevde olduğu dönemde TRT’de Mehmet Akif Ersoy’un hem belgeselini hem de drama filmini yaptıklarını hatırlatan Şahin, “Onun eserlerini okumaya fırsat bulamayanlar TRT belgeselini izleye bilir. Biz o zaman 8 bölümlü bir drama yaptığımızda Mehmet Akif’in fotoğrafı üzerinde bir kafa yormuştuk. Mehmet Akif bu fotoğrafla mı anılsın, yoksa biraz genç, yakışıklı belki gençlerin zihninde idol olabilecek bir şahıs mı olsun diye en az 3 ay tartıştık.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Atakum Anafartalar Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryo ve tiyatro gösterisi izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Daha sonra Tekkeköy Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Volkan Maçel ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirini okudu. Tüm ortaokul öğrencileri arasında ‘İstiklal Mücadelesi ve Mehmet Akif’ adlı resim ile 'Mehmet Akif Ersoy Şiirlerini Güzel Yorumlama Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Anma etkinliğine Samsun Valisi İbrahim Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Selim Kahveci, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hacı Demirezen, vali yardımcıları, kaymakamlar, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.