Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölüm başkanı Orhan Doğan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi Başkanı Abdullah Tekinşen yaptı. Tekinşen, konuşmasına Türk Ocaklarını anlatarak başladı. Abdullah Tekinşen, Türk Ocaklarının 1912 yılında İstanbul'da kurulduğunu ve şuandaki politikalarının kültürel konularda faaliyetlerde bulunmak olduğunu söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un bir şairin ötesinde bir de kahraman olduğunu belirten Tekinşen, “Şu anda herhangi bir kişiye Türk milletinin son dönemlerde aklınıza gelen şahsiyetlerden aklınıza kim gelir diye sorsak, şüphesiz Mehmet Akif en fazla söylenenlerden birisi olacaktır” dedi.

Abdullah Tekinşen sözlerine şöyle devam etti; “Mehmet Akif kültürümüzün temel taşlarından bir tanesidir. Büyük insanları biraz da şartlar oluşturuyor, belki bu kötü günler olmasaydı Mehmet Akif başarılı bir veteriner olarak bir şair olarak hayatını sürdürüp giderdi” dedi. 

Abdullah Tekinşen'in ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Orhan Doğan, “geçtiğimiz hafta 13 Mart'ın Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal marşını yazmasının 93. yıl dönümü, biz bugün yapmış olduğumuz konferansla hem İstiklal Marşı'nın yazılışının 93. yıldönümünü hem de birkaç gün önce kutladığımız Çanakkale zaferlerinin 99. yıldönümünü özetlemeye çalışacağız” dedi.

Prof. Dr. Doğan, Türk milletinin her dönemde dünyada yer aldığını ve büyük izler bıraktığını söyledi. Türkiye'nin çok önemli bir yere de sahip olduğunu dile getiren Doğan, bu milletin uzun tarihi boyunca varoluş mücadelesi verdiğini ve bu sayede diğer birçok milletlerin aksine günümüze kadar varlığı sürdürdüğünü söyledi.

Doğan sözlerine şöyle devam etti; “Milletimizin bu uzun tarihi içinde milli birliğini tehdit eden birçok müsibet ve ihanetlere uğradığını biliyorsunuz. Bu millet birçok defa Fetret devri yaşadı. Ama bütün bu süreçleri Türk milletinin liderleri bu durumdan kurtarmış, yeni bir devlet kurma imkanını elde etmişlerdir. Yıkıldıkları zaman yeni bir devlet kurarak, şu anda yaşadığımız Türkiye'ye kadar gelmiştir. Türk milleti hareketli bir millettir ki bu sayede farklı iklim koşullarında ki hiçbir millete nasip olmayan, birçok milleti sinesinde barındırmış, onları idare etmiş lider bir millet olma özelliğini tarih sayfalarına yazdırmıştır” dedi.

Sözlerine Mehmet Akif'i tanıtarak devam eden Doğan, Mehmet Akif'in çok sıkıntılı dönemlerde çocukluk dönemi yaşadığını söyledi. Mesleki açıdan Anadolu'da, Rumeli'de, Suriye'de, kaldığını ve 1908 devriminden sonra mesleğini bıraktığını ve islamiyetin gelişmesi için çok çaba harcadığını da aktaran Doğan, Birçok üniversite de hem öğretim elemanı hem öğretmenlik yaptığını ve önemli dergilerde yazılar yazdığını söyledi.
Programın düzenlenmesinde büyük emeği olan Kahramanmaraş Kent Konseyi Baskanı Zeynep Arıkan ise, Kahramanmaraş Belediyesi, Kahramanmaraş Kent Konseyi ve Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen bu programda "Mehmet Akif Ersoy ve Milli Mücadele" adlı anma programı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Konferansın çok güzel ve doyurucu geçtiğini de belirten Arıkan, “Böyle programların gençlik tarafından izlenmesi ve milli şuurun yeniden canlanması bizim en önemli arzumuz” dedi. 

Konferansa, Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, Türk Ocakları Kahramanmaraş Şubesi başkanı Abdullah Tekinşen, KSÜ Fen Edebiyat Fakülkesi dekan yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Aslantaş, İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, Doç. Dr. Selahattin Döğüş, Tarih bölüm başkan yardımcısı Mehmet Suat Bal, Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Özcan, Yrd. Doç. Dr. İsmail Altınöz, Tarih bölümü araştırma görevlileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

(Haber:Ahmet GÜNEÇIKAN)