Üniversiteler, Menemen çömleğine el attı, birbirinden farklı tasarımlar ortaya çıktı. İzmir'in Menemen ilçesinin meşhur çömleği, yeni tasarımlarıyla dünyaya açılacak.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'nin, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi ve Polonya Adam Mickiewicz Enstitüsü ortaklığıyla yürüttüğü, “Menemen Çömlekçiliği” başlıklı araştırma projesi meyvelerini vermeye başladı. Kasım ayı içerisinde Menemen’de incelemelerde bulunan İEÜ'lü ve Polonyalı öğrenciler, şehre özgü çömleğin dünya genelinde tanınması, tasarım ve kimlik kazandırılması amacıyla çalışmalarda bulunmuştu. Uluslararası Çömlek Atölyesi (KULP) adı altında, kilden çeşitli tasarımlar yapmışlardı. Projenin devamı niteliğinde, Polonya’da düzenlenen stüdyo projesi kapsamında Menemen kili yeniden şekillendi. Oluşturulan farklı ürün grupları, 12–26 Ekim 2015 arasında İzmir’e getirilecek ve Menemenli üreticiye anlatılacak. Proje yürütücüsü İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Can Özcan, çalışmaların İEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri desteğiyle sürdürüldüğünü belirtti. Polonya ayağının, ili ülke arasındaki kültürel ve diplomatik ilişkilerin 600. yılı kapsamında Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından desteklendiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Özcan, Menemen Çömlekçiler Derneği ve Menemen Ticaret Odası’nın da projeye destek verdiğini kaydetti.

Çalışmalar kapsamında yeni tasarımlar yapıldığını ifade eden Özcan, “Çömlekçilik sektörü, Menemen ilçesinde önemli bir yer tutuyor. Sahip olduğu yerel üretim pratikleriyle avantajlı konumuna rağmen kültür endüstrisi oluşumunun temel ayaklarından biri olan tanıtım ve pazarlamada çok geride kalıyor. Proje kapsamında Menemen çömleklerini yeniden tasarladık. Farklı ürün grupları, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye getirilecek. Menemen’e ait özellikli kil kullanılarak, Menemenli üreticiler tarafından üretilmesine önayak olunacak. Yeni tasarlanan ürünler, 12-26 Ekim tarihleri arasında İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenecek olan uluslararası Kulp Menemen Seramik Sergisi’nde ziyaretçilere açılacak.” dedi.