Bursa Orhangazi Üniversitesi öğrencileri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Selimi'ye Cami’ini ziyaret etti.Üniversitedeki Yapı ve Tasarım Topluluğu’nun düzenlemiş olduğa organizasyona çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.

Mimar Sinan Haftası nedeniyle düzenlenen gezide Mimar Sinan’ın Edirne’de bulunan eserlerinin yanı sıra, ustalık dönemi eserim dediği Selimi'ye de ziyaret edildi. Yrd. Doç. Dr. Nimet Öztank, gezinin öğrenciler için çok yararlı olduğunu söyledi. Öztank, ‘’Osmanlının başkentlerini gezerek öğrencilerin farklı mimarlık akımlarını karşılaştırmasını istedik. Bursa Osmanlı mimarisinin erken dönemidir. Edirne’de ise Mimar Sinan dönemi dediğimiz gelişme dönemi örnekleri vardır. Öğrenciler bu gezide farklı yapıları görme fırsatı buldu’’ dedi.

Mimarı açıdan önemli olan tarihi eserleri yerinde anlatmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Öztank, ‘’Derste öğrettiğimiz kavramları öğrenciler tam olarak kafalarında canlandıramıyorlardı. Ama, bu eserleri yerinde inceleyerek anlatınca hocam bunu anlatmaya çalışmıştınız di mi gibi geri dönüşler aldık. Bu da gezinin öğrenciler için çok verimli olduğunu gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.

Bir çok tarihi mekanı gezdiklerini söyleyen Bursa Orhangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Muhammet Yıldız, camilerin yapılışıyla ilgili farklı tarzlar gördüğünü söyledi. Yıldız, ‘’ Mimar Sinan çok ileri görüşlü bir mimar. O gün yaptığı köprülerden bugün iki aracın yan yana geçebiliyor olması adeta bunu kanıtlıyor’’ şeklinde konuştu.

Mimarlık birinci sınıf öğrencisi Zeynep Karakaş, ‘’Selimiye’ye bireysel olarak gitmiş olsaydım bu kadar yararlı olmazdı. Değerli hocalarımız sayesinde bu yapının mimari özelliklerini, akustiğini ve bir çok farklı özelliğini yerinde incelemek bize ayrı bir ufuk kattı.” ifadelerine yer verdi.

Gezide, Bursa Orhangazi Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi mimarlık bölümü öğrencileri bir araya gelerek atölye çalışması yaptı. Meriç nehri kenarında yapılan çalışmada ‘’kültür köprüsü’’ adlı bir maket oluşturuldu. Birlikte yapılan bu maket gelecek hafta Mimar Sinan haftası nedeniyle Edirne’de düzenlenecek olan uluslararası sempozyumda sergilenecek.

Mimar Sinan Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikler Bursa Orhangazi Üniversitesi’nde yapılan ‘’Mimar Sinan’ı Yeniden Okumak’’ adlı panel ile sona erdi.