Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Türk-Rus süt tatlı yarışmasında dostluk kazandı. Etkinliğe katılan Türk yarışmacılar, Rus tatlısı 'Guryevskaya kaşa', Rus katılımcılar ise güllaç hazırladı. Etkinlikte ortak yapılan Türk-Rus dostluk tatlısı jüriden tam puan aldı. Tatlıların tadına bakarak puan veren juri heyeti, birinciyi seçmekte zorlanınca yarışmanın Türk-Rus dostluğunun kazanmasına karar verildi.

Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi ve Rus mutfağının tanıtımını yapan Geleneklerin Doğuşu Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği yarışmaya ilgi büyük oldu. Festivalde Türk mutfağını dünyaya tanıtan Türk aşçı Ömür Akkor, ünlü Rus mutfak uzmanları Deniz Perevoz ve Maksim Sırnikov, Rus Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Geleneklerin Doğuşu Merkezi Başkanı Anna Kaprinoviç, Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Cüneyt Güçtekin, Rusya’nın genç yetenekli ses sanatçısı Natalya Kirillova, Türk ve Rus katılımcılar yer aldı. Festivalde Rus gençler geleneksel Kozak ve Rus halk dansları yaparak izleyenleri büyüledi. Ses sanatçısı Kirillova, Rusya halk şarkılarını okuyarak katılımcıları eğlendirdi. Moskova Devlet Sanat Üniversitesi öğrencisi Eva Şikunova’nın Mavi Boncuk şarkısına izleyiciler alkış tutarak eşlik etti. Yarışmada ikili yemek kültürleriyle ilgili soru-cevap bölümü katılımcıların ilgisini çekti.

Geleneklerin Doğuşu Merkezi Başkanı Anna Karpinoviç yaptığı konuşmada Türk-Rus Kültür Merkezi sayesinde topluma fayda kazandıran etkinliklere imza atmaktan çok mutlu olduklarını vurguladı. Karpinoviç, “Bu çalışmalar sayesinde ikili dostluk ilişkilerinin ne kadar önem arzettiğini öğrendik. Türk-Rus dostluğu böylece artarak devam edecek.” dedi. Etkinlikte konuşan merkez Genel Müdürü Güçtekin bu tür yarışmaların iki ülke kültürel ilişkilerinin artmasına önemli katkı sağladığını söyledi.

TATLI TABAĞINDAN RUS-TÜRK DOSTLUĞUNA

Festivalde Türk ve Rus takımları tatlılar hazırlayarak juri heyetine sundu. Juri üyeleri ünlü Türk mutfak uzmanı Akkor, ünlü Rus mutfak uzmanları Perevoz ve Sırnikov, RUTİD Başkanı Sarı tatlıların tadına bakarak not verdi. Daha sonra puanları açıklamak üzere kürsüye çıkan Sarı, “Bize çok zor görev verildi. Juri olarak zorlandık. Tatlılar güzel, şahane! Burada, bu tabaklarda insanlığın güzellikleri yansıttığını gördük. Dostluğu gördük. Sonuç itibariyle juri olarak Türk-Rus dostluğunun kazanmasına karar verdik.” diyerek yarışma sonuçlarını açıkladı.

Festivalde yarışmacılar ödül ve plaketlerini RTİB Başkanı Sarı ve diğer juri üyelerinin elinden aldı.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Perevoz, “Bu etkinlik muhteşem! Bu ilk Türk-Rus tatlı festivali. Türkler Rus tatlısı, Ruslar da Türk tatlısı hazırladı. Bu ikili dostluk ilişkilerimizi artırıyor. Böyle etkinlikleri sürekli yapmak lazım.” dedi.

MUTFAKLARIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI

Diğer Rus mutfak uzmanı Sırnikov, “Dünyada Rus mutfağının tanıtımıyla ilgili kitaplarım var. Bu festivalde iki halk olarak bir birimize mutfak kültürümüzü tanıtıyoruz. Ulusal mutfak ulusal kültürün bir parçası. İki mutfak arasında ortak yönlerin de olduğunu söyleyebilirim bir uzman olarak. Film, müzik bunlar tamam, ama mutfak iyi tanıtılmıyor. Bunları aşmamız lazım. Burada çok sayıda Rus genci görüyorum. Dolayısıyla böyle faydalı organizasyon için Türk-Rus Kültür Merkezi’ne teşekkür ediyorum!” şeklinde konuştu.

Türk mutfak uzmanı Akkor, “Yemek kültürü kitapları yazıyorum uzun zamandır. Rusya’da 3. kitabımın protokölü için geldim. Yemek Türklerin tüm geleneklerinin ortasında bulunuyor. Ruslar için de yemek önemli. Biz çeşitli spor etkinliklerinde karşı karşıya geliyoruz. Ama mutfak olayında karşı karşıya gelmedik. Güzel bir proje. Ruslarla birlikte bu yarışmada olmak heyecanverici. Bugün Rus tatlıları hakkında tamamen bilgi sahibi olacam. Türk-Rus Kültür Merkezi’nin yaptığı bu organizasyon iki kültürün kaynaşması açısından çok önemli.” dedi.

RUTİD Başkanı Sarı, “Halkların birleşmesi için kültürlerini tanıması lazım. Ne kadar biz hakların kültürlerini bir birlerine tanıtabilirsek, iki halkı yaklaştırmış oluyoruz. Dolayısıyla burada bir dostluk oluşuyor. Ortak bir kültürel dil oluşuyor. Bu açıdan Türk-Rus Kültür Merkezi önemli faaliyetler yapıyor. Bu faaliyetler biz iş adamlarını destekleyen faaliyetler. Made in Turkey markalı Türk malının burada pozitif algılanmasında da kültürlerin kaynaşması olumlu katkı sağlıyor. Bu festivalde Türk ve Rus aşçılar karışık dostluk tatlısı da hazırladılar. Güzel bir şey.” dedi.