Avusturyalı unlu sanatçı Hermann Nitsch’in Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı için hazırladığı ‘Savaşa Hayır Anıtı’ açıldı. Açılışta bir hayvansever, köpeği ile gelerek Hitsch'in hayvan kanları ile resim yapmasını protesto etti.

Hayvan kadavraları, kan ve meyve gibi malzemeler kullanarak sanat yapması yüzünden tüm dünyanın tepkisini çeken sanatçı 76 yaşındaki Hermann Nitsch, Çanakkale için özel olarak ‘Savaşa Hayır Anıtı’ sergisi hazırladı. Bir yıldır üzerinde çalıştığı resimler, eski palamut deposu olan ve Fevzipaşa Mahallesi’ndeki sanat galerisine taşındı. Resim sergisinin açılışı bugün düzenlenen törenle yapıldı.

Sergi için gelen Çanakkale’ye gelen Hermann Nitsch’in de hazır bulunduğu törene Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sanat severler ve davetliler katıldı. Konuşmaların devam ettiği sırada Sitare Şahin isimli hayvansever, köpeği ile törene gelerek Hitsch'i protesto etti. Hitsch, protestoyu izlerken, polis ekipleri köpeğin ve kadının önüne geçerek protokolün görmesini engellemeye çalıştı.

Burada bir konuşma yapan Vali Ahmet Çınar, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılını hatırlatarak, programlarda barış kenti olarak barış mesajları verdiklerini söyledi. Çınar, "Savaş kötüdür ve savaştan ibret alıp, artık bu 100. yılda hepimizin barışı savunması için bu yönde mesajlar vermemiz gerekiyor." dedi.

Müzenin yapılması ve bu serginin açılmasına vesile olan herkese teşekkür eden Nitsch ise bu serginin dünya barışına katkı sağlamasını umut ettiğini belirterek, serginin nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Programın ardından Vali Çınar ve sanatçı Nitsch serginin açılışını yaptı ve sanatseverler sergiyi gezerek resimleri inceledi. Nitsch'in bağışladığı resimler bu müzede kalıcı olarak sergilenecek.