Norveçli yönetmen Roar Uthaug, yurt içi ve dışında yıldızı her geçen gün parlayan bir isim. Son yönettiği ‘Dalga’ filmiyle neredeyse Norveç sinema tarihinde zirve yapmış durumda. Filmi, Ağustos’tan bu yana 715 bin Norveçli izledi.

Daha önce Türkiye'ye de gelen Roar Uthaug, Cihan Haber Ajansı'na yeni filmi hakkında konuştu. Bir İstanbul hayranı olan Uthaug, ''İstanbul, görüntülenmek için inanılmaz bir görselliğe sahip olan, fantastik bir şehir.'' diyor.

Türkiye, ünlü Norveçli yönetmen Roar Uthaug’u 2007’de çektiği ‘Şeytanın Oteli (Fritt Vilt-Cold Prey)’ ve 2013’te gösterime giren ‘Ölümden Kaçış (Flukt)’ isimli filmleriyle tanıdı. Uthaug, şimdilerde ise yönetmenliğinin meyvesi niteliğinde olan, ‘Dalga (Bølgen)’ filmi ile gündemde. 28 Ağustos 2015'te giren film özetle bazı doğasal nedenlerle dalgasının 80 metre yüksekliğe ulaştığı bir fiyordun neden olduğu tabi afeti konu alıyor.

AFET, KORKU VE MACERA FİLMLERİ HAYRANI

1973 doğumlu Norveçli sanatçının, yönetmenliğe ve film çekmeye ilgisi daha ortaokul yıllarından itibaren başlar. Sonrasında bu işin eğitimini almaya karar verir ve 2002'de Lillehamar'daki Norveç Film Okulu'nu bitirir. Başlangıçta reklam filmleri ve müzik klipleri çeker.

Uthaug, Twister, Independence Day ve Armageddon gibi filmlerle büyüdüğü için, hep bu tarz film(ler) yapmak istediğini belirtiyor. Kendi ifadesiyle tam bir afet, korku ve macera filmi hayranı. 1997'de ilk kısa filmi olan 'DX 13036'yı, 2006'da 'Şeytanın Oteli'ni (Fritt Vilt), 2009'da 'Mavi Dağ'da Noel Gecesi'ni, 2012'de ‘Ölümden Kaçış'ı (Flukt)’ ve son olarak da Ağustos 2015'te Norveç'te kısa sürede izlenme rekorları kıran, Türkiye'de de gösterime giren 'Dalga'yı (Bølgen) çekti.

Bilindiği üzere tabiat ve içerisinde cereyan eden olaylar, özellikle afet filmlerini çekmeye meraklı yönetmenler için adeta eşsiz bir kaynak. Kuzey Norveç'in Møre ve Romsdal bölgesindeki fiyordlarda yer alan Åkerneset isimli bir dağ bunlardan bir tanesi. Daha önce Norveçli jeologlar, bu dağın sabit olmaması üzerinden düşmesi muhtemel dev kütlelerin fiyordlarda devasa büyüklükte dalgalara neden olacağı ve bununsa büyük bir doğal afet doğuracağı gibi konular üzerinde durmuştu. Jeologlar, dağdan böyle bir dev parçanın düşmesinin yaklaşık 80 metre boyunda dev bir dalga meydana getireceğinin altını çizmişti.

Tecrübeli yönetmen Roar Uthaug, ‘Dalga’ filmini bu dağa dair yazılan bir haberden ilham alarak çektiğini söylüyor. Filmde de görüldüğü üzere, dalganın boyu yaklaşık 80 metre yüksekliğinde. Zaten Uthaug, ''Dalga filmdeki dalganın yüksekliği oldukça gerçekçi.'' ifadelerini kullanıyor. Ona göre bu film, çocukluğunun hayali.

Yönetmenliğe soyunmasının sebebine de değinen Norveçli, '' Bu sektörde benim en çok ilgimi çeken şey yeni bir dünya oluşturup, seyircileri bu dünyanın içine çekmektir.'' diyor ve dünyaya yeniden gelse, tasarımcı olacağını açıklıyor.

Roar Uthaug, filmlerinde seyircinin keyfli anlar yaşaması, filmden zevkalmaları en çok üzerinde durduğu, meşgul olduğu şeyler olduğunu vurguluyor. Hatta bu, kendisi için, seyircilerin evlerine filmden birşey alarak dönmelerinden daha önemli. Ona göre, son yıllarda Norveç film sektörü fantastik bir ilerleme gösteriyor. Sektör, hem seyirci hem de film eleştirmenleri için nerdeyse hazır (adeta kemale ermiş) durumda.

Uno ve Peprise isimli Norveç yapımı filmler Uthaug'un en çok beğendiği yapıtlar arasında. Norveçli yönetmen, favori ve ilham kaynağı olan yönetemenlerin ise Steven Spielberg, Sam Raimi ve Peter Jackson olduğunu ifade ediyor.