Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından “Dünya Ses Günü” etkinlikleri kapsamında “Ses Sağlığı” başlıklı panel düzenlendi.
Panelin konukları; OMÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Kemal ve OMÜ Sağlık Yüksekokulu Dil ve Konuşma Terapistliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Yaşar sesin ve ses sağlığının önemine dikkat çekti. 19 Mayıs Samsun Devlet Konservatuvarı’nda gerçekleştirilen paneli akademisyenler ve öğrenciler takip etti.
Ses oluşumu ve hastalıklarına dair sunumuyla katılımcıları bilgilendiren Yrd. Doç. Dr. Özgür Kemal “Ses nedir, nasıl oluşur?”, “Sesin oluşumunda fonksiyonları olan organlar”, “Solunum ve ses”, “Ses hastalıklarına nasıl bakıyoruz?”, “Ses tellerinde meydana gelen hasarlar” başlıklı görsellerle söz konusu süreçte yaşananları anlattı.
Kemal, ses tellerinde meydana gelen hasarların nasıl muayene edildiğini ameliyat görüntüleri eşliğinde paylaşarak günümüzde bu tür rahatsızlıkların optik yöntemlerle tedavi edilebildiğini belirtti. Öğretim Üyesi Özgür Kemal, “Vokal Kord Nodülü”, Vokal Kord Polibi”, “Reinke (Sigara) Ödemi”, “Ses Teli Paralizisi (Felci)” gibi hastalıklardan söz edip bu tür rahatsızlıkların tedavi sürecinde neler yapıldığını aktararak katılımcılara telkinlerde bulundu.
“SESİNİZE YÖNELİK FARKINDALIĞINIZ ÇOK ÖNEMLİ”
Özgür Kemal’den sonra sunumunu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Özlem Yaşar ise kişinin sahip olduğu sesi iyi tanıması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “İnsanların nasıl kişisel özellikleri birbirinden farklıysa ses özellikleri de birbirinden farklıdır. Eğer siz sesinizi iyi tanıyamazsanız, sesiniz üzerinde gerçekleştirdiğiniz bütün eğitimler, uygulamalar yetersiz kalacak, sesinize olan hakimiyetiniz çok kuvvetli olmayacaktır. Dolayısıyla sesinize yönelik farkındalığınız çok önemlidir.”
Öğretim Üyesi Yaşar, bireyin özel ve sosyal hayatında üstlendiği ses rolleri olduğuna işaret ederek “Kişiliğimizde hoşlanmadığımız, kabul etmediğimiz noktaları kapatabilmenin en güzel yolu sesimizi farklı kullanmaktır. Sesinizi olduğundan farklı kullanarak kendinizi çok daha farklı biri olarak gösterebilirsiniz. Bu sürece biraz da vücut dili eklendiğinde bambaşka bir insan ortaya çıkabilir. O yüzden ses taklitleri yapabilmek çok önemli” dedi. Yaşar, sesin doğru kullanımının günlük yaşam ve mesleki gelişim gibi pek çok alanda önemli unsurlardan biri olduğuna vurgu yaptı.
“SES PROBLEMLERİNİN TEMELİNDE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER DE VAR”
Yrd. Doç. Dr. Özlem Yaşar sunumunda ayrıca kişiye uygun olmayan ses tonunun nedenleri arasında postür (duruş, vücut kısımlarının diziliş ve düzeni), güvensizlik ve nefes problemleri gibi faktörlerin etkili olduğunun altını çizerek ses sorunları yaşayan kişilerin teşhis ve değerlendirmesinde kullanılan kriterlerden söz etti. Yaşar ses problemlerinin temelinde çoğu zaman psikolojik faktörlerin de olabileceğine dikkat çekerek böyle durumlarda psikiyatrlardan yardım aldıklarını dile getirdi.
Özlem yaşar ses hijyeni konusunda bol su içilmesi gerektiğini vurgulayarak “Çok su içmek zorundasınız ki tüm vücudunuzda bir nemlenmenin meydana gelmesi gerekiyor, dolayısıyla ses telleriniz de nemlensin” ifadesini kullandı.
Yaşar, sunumunun sonunda konservatuvarda okuyan öğrencilere hitap ederek fonosyon (konuşma), respirasyon (konuşma sırasında düzensiz solunum, tümce sonunu getirememe), beslenme ve ses egzersizleri konularında bilgilendirmelerde bulundu.