Osmangazi Belediyesi, tarihe yönelik yatırımlarıyla bir ödüle daha layık görüldü. Osmangazi Belediyesi, ‘Maksem Müze Ev’ ve ‘Somuncu Baba Evi’ ile Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği yarışmada ‘süreklilik ödülü’nün sahibi oldu.
Bursa’nın UNESCO dünya mirası listesine girmesinde önemli bir paya sahip olan Osmangazi Belediyesi, tarihi mirasın gün yüzüne çıkartılması yönündeki ödüllü çalışmalarına iki yeni proje daha ekledi. Tarihi Kentler Birliği tarafından kentsel, arkeolojik ve doğal değerlerin yaşatılması ve doğru işlevlendirilmesi adına bu yıl 15’incisi düzenlenen yarışmaya ‘Maksem Müze Ev’ ve ‘Somuncu Baba Evi rekonstrüksiyon projesi’ ile katılan Osmangazi Belediyesi, 47 belediyeden 83 projenin yer aldığı yarışmada, her iki proje ile ‘süreklilik ödülü’nü kazanan belediye oldu.
Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasının ayağa kaldırılıp yaşatılması adına çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Kültürel ve tarihi mirasın ayağa kaldırılması için 7 yılda 567 restorasyon, röleve, sokak sağlıklaştırma, tarihi camii çevre düzenleme, kültür merkezi ve tesis projesi hayata geçirdik. 1370’li yıllara ait bir yapı olan ‘Somuncu Baba Evi ve Fırını’ inanç turizmi adına kentimizin en önemli merkezlerinden biri. İlk etap çalışmaları tamamlanan projemizin ikinci etap çalışmaları büyük bir titizlikle sürüyor. Maksem Müze Ev projemiz de, taban alanının küçüklüğü itibarı ile Bursa sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan özgün ve örnek bir yapı” dedi.
14.66 metrekare taban alanına sahip 3 katlı yapı ile ilgili hazırlanan projenin, restitüsyon verilerine sadık kalınarak oluşturulduğuna dikkat çeken Dündar “Bursa’da ve dünyada örneklerine nadir rastlanan küçük ölçekli köşe yapılarından biri olması dolayısı ile yapının yeniden ayağa kaldırılması, şehrimizin mimari miras zenginliğine önemli bir katkı sağlamış olacak. Müze ev olarak rekonstrüksiyon uygulaması yapılacak olan yapı, sergileme alanı olarak da kullanılacak ve Bursa’ya bir kültürel aktivite noktası daha kazandırılmış olacak” diye konuştu.
16-19 Kasım tarihleri arasında Antalya EXPO Center’da düzenlenen Yapex Yapı ve Restorasyon Fuarı kapsamında verilecek ödüller için 17 Kasım Perşembe günü tören düzenlenecek.