Osmanlı paşaların, Rusya İmparatorluğu’nun son Çarı 2. Nikolay Romanov’un 1896 yılındaki taç giyme merasimine katılmasına ilişkin fotolar internet ortamında yayınlandı.

Tarihi fotoğraftaki alt yazıya göre, Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen fahri konukların isimleri şöyle: Faik Paşa, Ziya Paşa, Faik Bey ve Karatsodor Efendi.

Türk tarihçi akademisyen, araştırmacı yazar Doç. Dr. Beşir Mustafa’ya göre, İstanbul Patrikhanesi lideri Movses Hrimyan da 2. Nikolay’ın taç giyme merasimine bizzat katılmıştı.

Rus tarihçilerine göre, 2. Nikolay Türk tütününü çok seviyordu. Çarın özgeçmişinin anlatıldığı Rus kaynaklarında, “Sigara içerdi ve tütünleri Türkiye’de ekiliyordu. Sultan da hediye olarak Çar Nikolay’a Türk tütünü gönderiyordu.” bilgisi yer alıyor.

Çar, 1913 yılında Osmanlı’nın Rusya Büyükelçisi Türkhan Paşa’ya (1846-1927) 'faberge' marka enfiye kutusu da armağan etmişti. Çarın hediyesi 2010 yılında, Londra’daki Christie's müzayede evinde 937 bin 250 sterline satılmıştı.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Rus tarihçi yazar Prof. Dr. Rudolf İvanov, faberge enfiye kutusuyla ilgili görüşlerini şöyle aktarmıştı: “Böyle kıymetli taşlarla süslü bir hediyenin Çar tarafından Türk elçisine armağan edilmesi şunu ortaya koyuyor: Bazı sorunlara rağmen iki imparatorluk arasında samimi ve dostluk ilişkileri vardı. Gerçi ertesi yıl patlak veren Birinci Dünya Savaşı her şeyi alt üst etti.”