Kahramanmaraşlı 75 yaşındaki Ali Demir ile Gaziantepli 76 yaşındaki Ahmet Taşdemir, 24 aylık vatani görevlerini Erzincan'da beraber yaptılar. Askerliklerinin ilk aylarında tanışmalarına ise Osmanlıca okumaları vesile oldu.
Yüzlerce kişinin askerlik yaptığı bölükte sadece ikisinin Osmanlıca bilmesi onları birbirlerine yakınlaştırdı. Asker arkadaşları, çevrelerine de Osmanlıca öğretmek için çaba gösterdi. Bu çaba kimi zaman kendilerine ceza olarak dönse de Osmanlıca aşkından vazgeçmediler.

Vatani görevlerini tamamlamalarının ardından memleketlerine dönen iki arkadaş, uzun yıllar birbirlerine ulaşamadı. Taşdemir çalışmak için Almanya'ya giderken, Demir de Kahramanmaraş'ta yaşamını sürdürdü.

Almanya'dan 1970'de emekli olan Taşdemir askerlik arkadaşı Demir'i bulmak için çalıştı ancak bir süre sonra arayışına ara verdi. Geçen yıl tekrar arayışına devam eden Taşdemir, 50 yıl sonra askerlik arkadaşına ulaşmanın mutluluğunu yaşadı. İki arkadaş belirli aralıklarla Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta bir araya gelerek eski günleri yad ediyorlar.

Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demirle arkadaşlıklarının ortak yönleri olan Osmanlıca sayesinde başladığını söyledi.

Aynı yaşlarda olmalarına rağmen birbirlerine saygıda kusur etmediklerini belirten Taşdemir, 1960'da başlayan samimi dostluğun aradan 50 yıl geçmesine rağmen insanları birbirine kavuşturduğunu belirtti.

- Osmanlıca okuduğu için hapis yattı

Bölükte sadece ikisinin Osmanlıca bildiğini dile getiren Taşdemir, şöyle konuştu:

"Biz şimdi askerliğe yeniden başlamış gibiyiz. Yarım asır sonra buluştuk. Kolay olmadı bulmak ama buna değdi. Biz hep Kur'an ve Osmanlıca okurduk. Komutanlarımız bizim Osmanlıca yazıp okumamızı yasakladı. Sürekli bizi takip ederlerdi. Bir gün gelip 'Osmanlıca yazarsanız ceza alırsınız' dediler. Osmanlıca bizim geçmişimizdi, bırakmadık devam ettik. Bir gün Kur'an okudum. Bitirdikten sonra da Osmanlıca okumaya başladım. Bu sırada gelen komutanım beni daha önce ikaz ettiğini belirtti. Sonra bir hafta hapis cezası verdiler. Bu bana ağır geldi ama Kur'an ve Osmanlıca okuduğum için hapis yatmak benim için şeref oldu."

Taşdemir, bir haftalık hapis döneminde arkadaşı Demir'in hep yanında olmaya çalıştığını ama çoğu zaman askerlerin görüşmelerine izin vermediğini dile getirdi.

- "50 yıl sonra bir kez daha dostluğunu gösterdi"

Demir ise yarım asır sonra arkadaşına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Askerde güzel günler yaşadıklarını anlatırken gözlerin dolan Demir, Taşdemir'in anlattıklarının aynısını yaşadıklarını belirterek, "Ben de arkadaşımı aradım ama köyde yaşadığım için imkanlarım azdı. O geldi beni köyümde buldu. İyi bir arkadaştı. 50 yıl sonra bir kez daha dostluğunu gösterdi. Şimdi ailecek görüşüyoruz. O Kahramanmaraş'a geliyor ben Gaziantep'e gidiyorum" dedi.

Askerde sadece kendilerinin Osmanlıca bildiğini, bu durumun da üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Demir, geçmişten kopmamak için Osmanlıcayı halen okuduğunu sözlerine ekledi.