Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Osmanlı arşivlerinde yapılacak araştırmalarla, ülkemizin büyümesine faydası olacak dönemin gizli kalmış uygulamaları gün yüzüne çıkartılmalıdır." dedi.

Osmanlı Araştırmaları Merkezi yöneticileri, yapılacak çalışmaların bilgilerini aktarmak için resmi ziyaretlerinden birini de Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na gerçekleştirdi.

Görüşmede Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr Mehmet Yaşar Ertaş, merkezin müdürü Prof. Dr Fuat Aydın ve beraberindeki akademisyenler, Osmanlı tecrübesinin daha iyi anlaşılabilir olması için Türkiye’nin bugünkü siyasi ve kültürel sorunlarını anlamada ve çözümler geliştirmede yardımcı olacak çalışmalar yapılacağı bilgisini Başkan Karaosmanoğlu’na verdi.

'ARAŞTIRMALAR SOMUT BİLGİLER VERMELİ'

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr Arif Bilgin ve Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr Bedizel Zülfikar’ın da eşlik ettiği ziyarette Başkan Karaosmanoğlu, “Osmanlı arşivlerinde yapılacak araştırmalarla, ülkemizin büyümesine faydası olacak dönemin gizli kalmış uygulamaları gün yüzüne çıkartılmalıdır. Genelde ve yerelde bu araştırmalar bize devlet yönetiminde farklı bakış açıların ortaya konmasına yardımcı olacaktır. Osmanlı arşivlerinden sağlanacak bilgiler somutlaştırılmalı ve tarih bilincinin oluşturulmasında da bizlere ışık tutmalıdır.” ifadelerini kullandı.

TARİH SEVERLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ KONGRE YAPILACAK

Sempozyum, çalıştay ve eğitim gibi çalışmalar yürütecek olan merkezin ilk faaliyeti 14-17 Ekim 2015’te yapılacak Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi olacak. Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenecek olan I. Uluslararası Osmanlı Araştırmaları Kongresi’nin temel amacı, Osmanlı araştırmacılarını bir araya getirerek konuyla ilgili çalışmalara yön verecek bir platform oluşturmak.
Kongrenin, Osmanlı çalışmalarına yeni ve dinamik bir perspektif sunarak, ileride yapılacak araştırmalar için bir yol haritası oluşmasına katkıda bulunması hedefleniyor.

Bunun yanında, akademik düzeyde gerçekleşecek olan bu etkileşim ve etkinliğin, orta ve uzun vadede Osmanlı bakiyesi toplumlar arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve tarihi bağları canlandırmak gibi pratik karşılıklar bulması da umuluyor. Başkan Karaosmanoğlu’na kongrenin Osmanlı coğrafyasını da kapsar bir şekilde geniş bir yelpazede gerçekleşeceği bilgisi aktarıldı. 30 ayrı ülkenin katılımıyla yapılacak kongrede 75 panel yapılması da planlanıyor.