Ünlü oyuncu Hakan Gerçek, İzmir'in Aliağa Belediyesi'nin misafiri olarak katıldığı söyleşide, Türk tiyatrosuna ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ramazan ayı kültür sanat etkinliklerinde, Atilla Arcan'ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide konuşan Gerçek, dünyada kabul gören eserlerin Türkiye'de yeterince karşılık bulamadığını söyledi.

'TÜRKİYE'DE TİYATRO GELENEĞİNİN OLUŞTURULMASI GEREKİYOR'

Günümüzde insanların sanatta kolay olanı tercih ettiğini belirten Hakan Gerçek, "İnsanlar daha kolay, daha anlaşılabilir oyunları seyretmeyi tercih ediyorlar. Bu, seyircinin eğitimiyle alakalı bir şey. Bu noktada kimsenin suçu yok. Burada bizim geçmişten gelen kötü eğitim sistemimizin suçu var. O kötü eğitim sistemi, insanları sorgulamayan, çok fazla düşünmeyen, irdelemeyen kişiler haline getirdi. Kitap okumayı sevmeyen bir ülkeyiz, ayrıca teknoloji de bizi köreltiyor. Tüm bunların üzerine bir de kötü eğitim sistemine sahip olunca seyirci daha kolay, daha anlaşılabilir oyunlara yöneliyor. Türkiye'de bu konuda tiyatro seyircisinin yetiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun için de tiyatro geleneğinin oluşturulması gerekiyor. İstanbul Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları gelenek oluşturma konusunda en büyük rolü üstleniyor ama buna yerel yönetimlerin ve üniversitelerin de destek vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

'GENÇLER MEŞHUR OLMA YANILGISINA DÜŞMESİN'

Gelecekte oyuncu olmayı düşünen gençlere tavsiyelerde de bulunan Gerçek, "Gençler, gerçekten bu işi yapmak istiyorsa tiyatrocu olsunlar. Tiyatro oyuncusu olarak televizyonlarda meşhur olma yanılgısına düşmesinler. Bu ülkede meşhur olan birçok tiyatrocu vardı ama asıl olan, tiyatrocu kalabilmektir. Yaptığın işi hakkıyla yapabilmektir. Tiyatro çok ciddi bir iştir. Severek yapılması gereken bir iştir. Hangi alanda olursa olsun gençlerimiz, severek yapabileceği işleri kendilerine meslek olarak seçsinler ama tabili bu, ülkemizde çok da kolay bir şey değildir. Ülkemizde insanların istediği işleri yapabilme şansları çok az. Ben bu konuda kendimi şanslı hissediyorum, çünkü işimi severek yapıyorum." dedi.

'ÇARLİ'NİN GERÇEK YERİ DOĞAL ORTAMI'

"Çarli" isimli televizyon dizisinde bir maymunla birlikte rol alan Hakan Gerçek, bir soru üzerine bunun zorluklarını ve keyifli yanlarını anlattı. Çarli ile aralarında güçlü bir dostluk bağı oluştuğunu belirten Gerçek, hiç unutamadığını söylediği bir hatırasını da aktardı: "Çarli çok şeker, çok sevimli bir hayvandı fakat set ortamının yorgunluğu onu da olumsuz etkiliyordu. Uzun süren çekimler Çarli'yi kızdırıyordu. Çekimler esnasında eşim rolünü oynayan Şebnem Sönmez ile sarılma sahnesinde, Şebnem Sönmez'in bana saldırdığını zanneden Çarli, Şebnem'e tokat atmak istedi. O esnada Şebnem kendisini geri çekince tokatı ben yedim. Çarli'nin tokatı, kulak mememe büyük zarar verdi. O olaydan sonra çekimlere birkaç hafta ara verdik."