100 yıl önce Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere en ağır yenilgisini yaşattığı tarih kitaplarından sildirilmeye çalışılan Kut’ül Amare Zaferi, Konya’nın merkez Meram Belediyesi tarafından kitaplaştırıldı.
29 Nisan 1916’da Osmanlı’nın 13 bin İngiliz askerini 13 general ve 481 subay ile birlikte esir alarak 40 binin üzerinde askeri öldürdüğü Kut’ül Amare Zaferi kitaplaştırıldı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Çanakkale Zaferinden sonra Osmanlı Ordusunun kazandığı en önemli zafer olan Kut’ül Amare’yi genç neslin okuyarak öğrenmesi için kitaplaştırdıklarını söyledi.
Başkan Toru yaptığı açıklamada, “Kut’ül Amare Zaferi bize anlatılmamış ve tarih sayfalarında yer almasına izin verilmemiş bir zaferdir. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığımız tarafından bu zafer tarihin tozlu raflarından indirilerek milli hafızamızda yer almak üzere ciddi çalışmalar yapılıyor. Kut’ül Amare Zaferi, Anadolu’nun ele geçirilemeyişinin de bir göstergesidir. Çanakkale Zaferinden 1 yıl sonra Irak cephesi olarak savaştığımız bir cephe. Burada İngilizlere tarihinin en ağır yenilgisini tattırdık ve Türk süngüsünün gücünü göstermiş olduk. Osmanlı çok büyük imkansızlık içerisinde Kut’ül Amare’de 13 bin İngiliz askerini 13 general ve 481 subay ile birlikte esir alırken 40 bin asker öldürüldü. İngiliz tarihçiler Britanya tarihinin en ağır yenilgisi olarak bunu adlandırıyor. Birazda bunun etkisi olsa gerek bizim tarih sayfalarımızda bu zafer yer almıyor. 1950’li yıllara kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kut Zaferi olarak kutladığı bu zafer NATO’ya girişte İsmet İnönü tarafından kutlanması kaldırılıyor” dedi.
100.YILI ANISINA KİTAPLAŞTIRILDI
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ecdada saygı için zaferin 100. yılı anısına çıkan kitapta önemli bilgiler yer aldığını belirterek şunları söyledi:
“Biz arzu ediyoruz ki, gençlerimiz bu zaferi okusun ve şanlı tarihimizi öğrensin. Bu zaferde şehit düşen askerlerimizi tüm şehitlerimizle birlikte saygıyla anıyorum. Çok büyük zaferlere imza atmış bir ecdadın torunları olarak şuanda aynı ruha sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Millet olmanın bilinciyle birlik ve beraberlik içerisinde tarihimize, geçmişimize sahip çıkmalıyız. Bu zaferi yeniden gündeme getirerek neslimize öğretilmesi için gün yüzüne çıkaran devlet büyüklerimize de teşekkür ediyorum”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı tarafından hazırlanan 50 sayfalık kitapta Kut’ül Amare Zaferi tüm yönleriyle anlatılıyor.
KUT’ÜL AMARE ZAFERİ
1. Dünya Savaşının başlaması ile İngiltere, Bağdat’ı ele geçirmek üzere çıktığı seferde Osmanlı birliklerine yenilerek geri çekildi ve Kut’ül-Amare’de savunmaya geçti. Osmanlı askerleri Kut’ül-Amare’yi kuşatıp İngilizlere yaklaşık beş ay süresince yardım gitmesini engelledi. Kuşatma altındaki İngiliz birlikleri daha fazla dayanamayarak 29 Nisan 1919 tarihinde teslim oldu. İngilizler, Çanakkale’den sonra Kut’ül-Amare’de Osmanlı Türklerine ikinci kez yenilerek büyük itibar kaybetti.