İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı tarihi aksını yeniden şehre kazandırmak ve tarihi dokuyu koruyup canlandırarak çekim merkezi haline getirmek amacıyla başlattığı "İzmir Tarih" projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan tasarım atölyesi törenle açıldı.

Bu projenin şehir merkezini ayağa kaldıracağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Her kentin, tarihi kent bölgeleri var. O bölgeler, o kentin geçmişinden bugününe bütün özelliklerini yansıtıyor. Daha güzel, daha pahalı binalar yapabilirisiniz ama bugün Kemeraltı, Agora ve Kadifekale’yi kopyalamak mümkün değil. Burada 8500 yıllık kentin yakın izleri var, 3500 yıllık Agora'sı var. Bu bölge, İzmir merkezini her bakımdan ayağa kaldıracak bir bölge. Kentin büyük destekçileriyle birlikte burayı ayağa kaldırmaya, tozunu silkelemeye, tescilli binaları restore ederek tekrar kazandırmaya çalışıyoruz. Bu iş, iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Zaman gerekiyor. Buradaki mülkiyet sahiplerinin ve işadamlarının, bölgenin yeniden ayağa kalkması için özveride bulunması ve yatırım yapması gerekiyor. 50 tane daha evin restorasyonunu bitirilebilirsek, burası çok daha hızlı toparlanacak.” diye konuştu. Bağışçılara İzmirliler adına teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, “Burada bir tasarım atölyesi kurulacak. İzmir’in tasarım ve inovasyon kenti olmasını, nitelikli ve teknolojik ürünler tasarlanarak, yenilerinin keşfedilerek kentin kalkınmasını ve gelişmesini hedefliyoruz. Bu da ilk tohumlardan bir tanesi. Fatma ve Mustafa Hasdemir Anı Evi, kentimize hayırlı olsun.” diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş ise İzmir’in tarihi açıdan mücevher değerinde olan bu bölgesindeki değerleri ortaya çıkarmak için yürütülen çalışmalar için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Konuşmaların ardından Kocaoğlu, bağışı yapan Şengül Gürsel, Gülşen Durmuş ve Hüseyin Hüsnü Hasdemir kardeşlere birer şükran plaketi verdi.

Tasarımın itici gücünden destek alarak şehrin meselelerini uzlaşma temelli, küçük tasarım dokunuşlarıyla gidermeyi hedefleyen tasarım atölyesi, ilk çalışmasını “Hatuniye’den Kadifekale Keşif Haritaları” çalıştayıyla yaptı. Üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşan katılımcılar tarafından bölgenin gizli kalmış değerlerinin farkına varılması, tanınır olması ve şehirlilerin bu alanı keşfedebilmesi için gezi haritaları oluşturuldu.