Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, ‘Panorama 1919 Müzesi’nin inşaatının yüzde 99’unun tamamlandığını ve son kontrollerin yapıldığını ifade etti.
Tarihi mirası, Milli Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’a ayak basan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ne giden süreçle bütünleştirip ziyaretçilere zamanda yolculuk yaptıracak olan Panorama 1919 Müzesi inşaatında sona gelindi. Samsun tarihi, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ile hayata geçecek müzede ölümsüzleşecek. Projenin bitme aşamasına geldiğini belirten Mustafa Yurt, müzenin iç ve dış çalışmalarının tamamlandığını vurguladı.
“PANORAMA 1919 MÜZESİ, YÜZDE 99 ORANINDA TAMAMLANDI”
Müzenin yüzde 99 oranında tamamlandığının altını çizen Yurt, “Panorama 1919 Müzesi, yüzde 99 oranında tamamlandı. Şu anda içerideki kısımda perdelerin ve projeksiyonların ayarlamaları yapılıyor. İç kısımdaki ısıtma, soğutma ve havalandırma sisteminin son ayarları yapılıyor. Bir de dış kısımda girişte amfi şeklinde basamaklar eksikti, şu anda onun çelik konstrüksiyon işleri yapılıyor. Panorama 1919 Müzesi, 2 bölümden oluşuyor. Dijital ve diagromik olmak üzere 2 ana bölümümüz var. Diagromik bölümde Türkiye’nin en büyük yağlı boya tablosu bulunuyor. Bu tablo, Mustafa Kemal Atatürk’ün Dikmen Sırtları’nda Seymenler tarafından karşılanışını simgeliyor. O tablonun önündeki objeler de tamamlandı. Müzenin açılması için son kontroller de bittikten sonra müzemiz görücüye çıkmaya hazır hale gelecek. Dış düzenlemeleri, çevre düzenlemeleri, gözetleme kuleleri, yürüyüş yolları, peyzaj alanları, iç ve dış donanımları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde de müzenin açılışını yapmayı planlıyoruz” dedi.
Karadeniz’de ilk ve tek olan müze, yapılacak son kontrollerin ardından halkın kullanımı açılacak.