Çok satan Simyacı kitabının yazarı Paulo Coelho, kitaplarının korsan basımını sorun etmediğini söyledi. Yazar korsan kitaplara göz yummakla kalmıyor, kitaplarını sitesinden ücretsiz veriyor ve 'Pirate Bay' (Korsan Ticaret) sitesine de yüklüyor.

Paulo Coelho, son dönemlerde Hindistan’da kendi kitaplarının korsan baskısını satan bir gençten haberdar oldu. Genç Hintli, e-kitapları internetten PDF formatında indiriyor ve daha sonra da yerel bir mağazada basıyor. Daha sonra ise kitapları turistlere 5 ile 10 dolar arasında satıyor.

GoodEReader sitesinin haberine göre ise Paulo Coelho’in bu korsan kitaplara farklı bir yaklaşımı var: “Ben biliyorum insanlar bunu ‘korsan’ baskı diye adlandırıyor. Bence bu bir onur ve bu genç adam için dürüst para kazanma yolu.” dedi.

Paulo Coelho Simyacı’yı 1999’da yazdığında kitabın Rusya’daki satışları başarısız oldu. Kitap o yıl sadece bin adet satıldı ve Rus yayıncı yazarı bıraktı. Ancak yeni bir yayıncı bulan Paulo Coelho, radikal bir adım atarak, Simyacı’nın Rusça dijital kopyasını kendi internet sitesinde yayınladı.

Kitabın dijital kopyası satışları artırdı. Bir yıl zarfında kitap 10 bin adet satılırken, bir sonraki yıl ise 100 bin satışa ulaşıldı. 2002 yılına gelindiğinde ise Paulo Coelho’in farklı kitaplarının toplam bir milyon adedi satılmıştı. Yazarın Rusya’daki satışları günümüzde 10 milyona ulaşırken, artmaya devam ediyor.

Paulo Coelho, ücretsiz kitapların daha fazla kitap satışına götürdüğünü düşünüyor. 2006 yılından bu yana yazar kitaplarını popüler Bittorrent sitelerinde paylaşıyor. Hatta The Pirate Coelho (Korsan Coelho) isimli kişisel sitesinden kitapları ücretsiz indirme imkanı sunuyor.

Paulo Coelho’in dünya genelinde kitap satışları ise günümüzde 65 milyon adedi aştı.