Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet ÖZKARCI “Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde” isimli kitabını, Niğde Valisi Necmettin KILIÇ ile birlikte Niğde’de düzenlenen basın toplantısında tanıttı.

Prof. Dr. Mehmet ÖZKARCI’nın Devlet Plânlama Teşkilatı ve Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen proje kapsamında hazırladığı kitap, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından birinci cildi 802 sayfa ve ikinci cildi 863 sayfa olmak üzere iki cilt halinde basıldı.

Niğde’de yer alan mimarî eser çeşitliliğinin ve Niğde mimarisinin Türk sanatında özgün yerinin ele alındığı eserde Prof. Dr. Mehmet ÖZKARCI tarafından yeni tespit edilen bir çok mimari eser bilim dünyasına ilk kez tanıtıldı. 

“Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Niğde” isimli kitapta, Niğde İli sınırları içerisinde tespit edilen 215 adet mimarî eser yer aldı. Bu tarihî eserler 399 adet çizim, 1505 adet fotoğraf ve arşiv belgeleriyle desteklenerek, mimarî ve süslemeleri yönünden ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. 

Kitapta ayrıca Niğde Müzesi’nde yer alan çeşitli yapılara ait 7 adet inşa kitabesi ile kaynaklarda adı geçen ve günümüze gelemeyen 287 adet çeşitli yapının isim listesi de bu araştırmada yer aldı. 

Niğde’de mevcut olan yapıların; Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Eratna Beyliği, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti dönemlerinde inşâ edildiğini belirten Prof. Dr. Mehmet ÖZKARCI “Bu çalışma, henüz birçok alanda bâkir sayılabilecek Niğde’nin kültür haritasının oluşumuna katkı sağlayacaktır” diye konuştu.