Malatya Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Vahap Boztepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinde özellikle kronik sorunları bulunan psikiyatri hastalarının rehabilitasyonunu yaptıklarını söyledi.

Özellikle şizofreni hastalarının gerçeği değerlendirme yeteneklerinin zayıfladığını, bu nedenle zamanlarının çoğunu kapalı ortamlarda geçirdiklerini anlatan Boztepe, bu hastaların aile içinde de ciddi sıkıntılara neden olabildiğini kaydetti. 

Bu nedenle hastaların tedavilerinde sanatsal etkinlikleri önemsediklerini ifade eden Boztepe, tedavileri açısından bu hastalar üzerinde resmin önemli etkileri bulunduğunu vurguladı. İnsanların çoğu zaman söyleyemedikleri şeyleri resme döktüklerini dile getiren Boztepe, "Bizim hastalarımızda bu çok daha önemli. Hastalarımız resim yaparken duygu ve düşüncelerini resme aktarıyorlar. Aslında ifade edemedikleri, söyleyemedikleri bir takım şeyleri resim çalışmasında bakıyoruz ki tuvallere aktarmışlar. O da bu hastalarımızın deşarj olmasını, duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtmasını sağlıyor" diye konuştu.

- Resimlerle hastaların durumu tespit edilebiliyor

Merkezdeki hekimlerin de hastaların yaptığı resimleri bir nevi okuduklarını  vurgulayan Boztepe, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Hekim, psikolog ve hemşire arkadaşlar bu resimlerden yola çıkarak hastanın içinde bulunduğu sıkıntıları da tespit edip ona müdahale etme şansı kazanıyor. Ayrıca hastalarımız bu tür aktivitelerle uğraşarak, toplumda kendilerini çok daha rahat ifade edebilme yeteneği kazanıyorlar. Bu merkeze gelmeden önce toplumda, sosyal ortamlarda ilişkileri çok zayıf olan, kendini ifade edemeyen, bakkala gidip bir şey alamayan hastalarımızın bu çalışmalar sonucunda sosyal alanlarda konuşmalara ve iletişime katıldıklarına, kendilerini ifade edebildiklerine şahit oluyoruz."

Hastanın sosyal ilişkileri iyi değilse ve kendini ifade edemiyorsa bir takım duygu ve düşüncelerini ilaçla bastırmak zorunda kaldığını aktaran Boztepe, "Merkezimize gelip sosyalleşen, kendini ifade edebilen, özgüveni artan hastalarımızla süreç içerisinde daha düşük ilaç dozuyla tedaviyi devam ettiriyoruz. Bu da hastalarımız için müthiş bir kazanç oluyor" dedi.

- Tedaviler sosyal etkinliklerle destekleniyor

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde kronik hastalığı olanların hem tedavi planlaması hem de takiplerinin psikiyatristler tarafından yapıldığını kaydeden Boztepe, merkezlerinde resmin yanı sıra el becerisi, müzik ve spor gibi alanlarda da etkinlikler düzenlediklerini, bu konuda halk eğitim merkezi görevlilerinden destek aldıklarını söyledi.

Ailelerin de hastalar hakkında yanlış düşünebildiğini belirten Boztepe, "Hiçbir sorumluluk verilmiyor, o hastadır diye ilgilenilmiyor. Halbuki bu tür faaliyetlerle müthiş şekilde özgüvenleri artıyor. 'Artık ben bu toplumun bir bireyiyim, ben işe yaramaz birisi değilim, benim de elimden bir takım işler geliyor' diyerek kendini kıymetli hissediyor. Bu hastanın psikolojisi açısından çok önemli" ifadelerini kullandı. 

Boztepe, hastalarının bedensel olarak hareketsiz kaldıkları için kilo sorunuyla karşı karşıya kalabildiklerini anlatarak, sportif aktivitelerle hastaların hem kilo almalarının engellendiğini hem de kendilerini daha zinde, dinç hissetmelerinin sağlandığını sözlerine ekledi.