Rönesans döneminin en ünlü ressamlarından El Greco hangi devletin yönettiği topraklarda doğmuştur? Yunanistan Krallığı, Venedik Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti, Roma İmparatorluğu hangisidir.

Cevap: Venedik Cumhuriyeti

El Greco

İspanyol Maniyerist Ressam El Greco 1541’de Yunanistan’da Girit’de doğdu. Gençliğine dair fazla bilgi yoktur. Girit o devirde Venedik Cumhuriyetine aitti ve tahmine göre sanatçı, Venedik’e giderek, San Georgio Kilisesi veya Yunanistan’dan gelen sanatçıların Bizans tarzı dini resimler yaptıkları Rio dei Greci dolaylarındaki bir atölyede çalıştı. Bu dönemden kalan ve El Greco’ya mal edilen eserlerin ona ait olduğu çok şüphelidir.

Venedik’e geldiği zaman yirmi yaşlarındaydı, kendisinin olduğu sanılan Modena Poliptiği bu devirdendir. Kısa bir süre sonra Jacopo Bassano ve özellikle Tintoretto’nun etkisinde kaldı. Romada tanıdığı İspanyolların öğütleri üstüne, Felipe II’den sipariş almayı ümit ederek İspanya’ya gitmeğe karar verdigi ileri sürülür. Muhtemelen Madrid’de ve belki de Escorial da çalıştı. Felipe’nin rüyasını bu dönemde yaptığı sanılır. Sonra Toledo’ya Santo Domingo El Antiguo mihrap arkalığını resimlemek için çağrıldı. Fakat sanatçının esas şaheseri, 1586’da Santa Tome kilisesi için yaptığı Orgaz Kontunun Toprağa Verilişi adlı büyük kompozisyondur, eser boyutu bakımından olduğu kadar, El Greco’nun Venedik resminin etkisinden sıyrılarak kendi öz üslubuna kavuştuğunu göstermesi bakımından da önemlidir.

El Greco’nun yaptığı mihrap arkalığının uyandırdığı ilgi üzerine şehrin kilise ve manastırlarının pek çoğu için sanatçıdan eser istendi. Kendisine sipariş edilen tablolar yüzünden El Greco aleyhine pek çok davalar açıldı, bununla beraber sanatçının etkisi büyüktü. Toledo Belediye Sarayının inşasının bile ona verildiği sanılıyor. El Greco, başta ekspresyonizm olmak üzere çağdaş resim akımlarını etkilemiş ve Velazquez ile birlikte İspanyol resminin en büyük ustası sayılmıştır.