Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da Şili asıllı ressam Jorge Selaron'un sanat eserine dönüştürdüğü merdivenler Türk kültüründen de izler taşıyor. Şilili sanatçının yaklaşık 30 sene üzerinde çalıştığı 215 basamaklı merdivenlerde Türk Bayrağı, Kız Kulesi, Hacivat-Karagöz ve Kütahya çinileri de bulunuyor.

'Selaron Merdivenleri' olarak anılan yapı, zamanla şehrin yeni simgelerinden biri haline geldi. Selaron, dünyanın çeşitli bölgelerinden topladığı 2 binden fazla seramik, ayna ve çiniyi merdivenlere titizlikle işledi.

Şehre gelen turistlerin oldukça ilgisini çeken merdivenler, Santa Terasa mahallesinde şehir ve gecekondu mahalleleri (favela) arasındaki eski bir Portekiz sokağında yer alıyor. Daha önceleri güvenlik problemlerinin sık yaşandığı bölge, Jorge Selaron'un eseriyle birlikte şehre entegre olmuş durumda.

Ziyarete gelen turistlerin hediye ettiği parçaları da eserine ekleyen sanatçı, Brezilya'ya kazandırdığı rengarenk basamaklar için "Bu rüya sadece ben öldüğümde bitecek." ifadelerini kullanmıştı.

Selaron, 80'li yıllardan ölümüne kadar olan süre içinde seramiklerle süslediği merdivenlerde yaşadı. Moda çekimlerinde, filmlerde ve kliplerde de kullanılan basamaklar, Hz. İsa heykeli ve sahillerden sonra Rio de Janerio’nun simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

2013 yılında vefat eden Selaron'un merdivenleri, 2016 yılında Rio'da düzenlenecek Yaz Olimpiyatları'nın tanıtım filmlerinde yer alan mekânlar arasında yer alıyor.