Çalışmak için geldiği Rusya’da, Azeri, Rus ve Ermeni müzisyenlerle birlikte kurduğu grupla müzik kariyerine başlayan Aytekin Daylan, farklı tarzı ve St. Petersburg’un tarihi mekanlarında çektiği kliplerle hem Türkiye'de hem de Rusya’da adından söz ettiriyor.

Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na konuşan Daylan, doğup büyüdüğü yer olan Sivas'tan 2007 yılında çalışmak için Samara kentine geldiğini, 1 yıl sonra yolunun St. Petersburg’a düştüğünü söyledi.

Ülkeye geldiği ilk yıllarda Rusça bilmediği için sıkıntı çektiğini ifade eden Türk şarkıcı, “Özellikle müzikle meşgul olabilmek için normal konuşma dili dışında teknik dili de öğrenmek gerekiyordu. Ve ben öğrenmek için çok çalıştım. Rusça öğrendikçe buraya daha çok alıştım ve yıllar içinde burada müzik yapma fikri daha doğrusu cesareti oluştu.” dedi.

RUSYA’YI SEVİYORUM

Rusya’ya büyük sempati beslediğini ifade eden Daylan, “Özellikle St. Petersburg Rusya’nın ve dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Havası kötü ama yıllar içerisinde ona da alıştık. Ayrıca burası sosyal anlamda ve özgürlükler anlamında bir çok ülkeden daha fazla imkan sunuyor insanlara. Ayrıca Rusça, Rusya dışında birçok ülkede ikinci ana dil olarak kullanılan çok geniş bir coğrafyaya hitap ediyor.” ifadelerini kullandı.

BESTELERİNİ EVİNDE YAPIYOR

Müzik tarzı olarak lise yıllarından beri rock müziği kendine daha yakın hissettiğini kaydeden Daylan, “Şarkılarımın tüm bestelerini evimde oluşturduğum mini stüdyoda yapıp kaydediyorum. Sonra bu demolar üzerinde aranjör arkadaşlarımla birlikte stüdyoda çalışmalar yapıyoruz. Bestenin aranjmanı hazır olduktan sonrada uygun profesyonel müzisyenler belirleyip tüm enstrümanları stüdyoda canlı kaydediyoruz.” şeklinde konuştu.

Sitesinde tüm şarkılarının Rus ve İngilizce çevirilerine yer veren Türk rockçı, “Ayrıca video kliplerime alt yazı olarak tercümeleri ekliyorum, doğru anlaşılmanın aramızdaki ilişkiyi daha sağlam ve kalıcı kuracağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Türk şarkıcının yeni bestesi nefes adlı şarkı klibi için, Rus asıllı piyanist ve aranjör Evgeniy Petrov, Ermeni asıllı gitarist, baterist ve aranjör Ashot Margaryan, Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray gibi dev sanatçılara eşlik eden Türk gitarist ve vokalist Ahmet Karaferya, Türk gitarist, vokalist ve söz yazarı Taylan Ayık ve Rus asıllı gitarist Valeri Tushin birlikte çalışma yaptı.