Türkmen kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan Ahal Teke Atları adına düzenlenen At Bayramı, 23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Türkmenistan'da büyük bir coşkuyla kutlandı. Dünyada At Bakanlığı'nın olduğu tek ülke Türkmenistan'da, At Bayramı'nın son günündeki kutlama etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, aralarında Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'un da olduğu yaklaşık 50 ülkeden davetliler katıldı. Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci'nin de aralarında bulunduğu yurtdışından yüzlerce davetlinin katıldığı törenlerde, yarışlar düzenlendi. Ayrıca Ahal Teke atlarının güzellik yarışması, at yarışları ve çeşitli konserler düzenlendi. Ülkede 1992 yılından bu yana Nisan ayının soz Pazar günü kutlanan At Bayramı'nın son günündeki etkinliklere, Berdimuhamedov, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, bakanlar, dünyanın 50'den fazla ülkesinden üst düzey davetliler, ve uluslararası sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra at yetiştiricileri, bilim adamları da katıldı.

BERDİMUHAMEDOV'A HALK ATŞİNASI UNVANI VERİLDİ

Uluslararası Atçılık Spor Kompleksi'nde düzenlenen tören çerçevesinde at yarışları düzenlendi. Toplam 7 yarışa 70 at katıldı. Her yarışta birinci, ikinci ve üçüncü olan jokeylere lüks araba hediye edildi. Tören sonrasında Berdimuhamedov'a Türkmenistan Meclisi'nin kararıyla Halk Atşinası unvanı verildi. Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a nişanını taktı. Milli kıyafet giyen Berdimuhamedov, tören alanında yaptığı konuşmasında, ecdatlarından kendilerine miras kalan Ahal Teke atlarının şöhretinin dünyaya duyurmak amacıyla her sene uluslararası düzeyde kutlama etkinlikleri düzenlediklerini kaydetti. Türkmen atlarının yetişdirilmesine büyük önem verdiklerini söyleyen Berdimuhamedov, bunun için önemli yatırımlar yaptıklarını kaydetti. Törende, Berdimuhamedov'a Gülhan isimli Ahal Teke atı hediye edildi. Türkmen lider, at ile ilgilendi.

BERDİMUHAMEDOV'UN TORUNU DA BİRİNCİ OLDU

4 gün süren kutlamalar kapsamında ilk defa genç jokeyler arasında da at yarışları
düzenlendi. Bu yarışın ilk koşusunda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un torunu Kerimguli Berdimuhamedov da Dovamat isimli at ile yer aldı. Berdimuhamedov'un torunu Kerimguli Berdimuhamedov, yarışı birinci olarak tamamladı.
At Bayramı kapsamında 'Türkmen At Yetiştiriciliği ve Dünya Atçılık Sanatı' konulu fuar ve konferans gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında Ahal Teke Uluslararası Güzellik Yarışması ile en güzel at, en iyi at heykeli, en iyi halı işleme ve en iyi at resmi dallarında yarışmalar düzenlendi, çeşitli sergiler ve fuarlar açıldı.