İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçılarından Levent Üzümcü'nün ihraç edilmesi, oyuncu arkadaşları tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı. Levent Üzümcü'ye desteklerinin devam edeceğini anlatan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, istifa etmeyeceklerini mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Yazıcıoğlu, “Sanat gibi ülke de kin ve nefretle yönetilemez bunun örneklerini gördük. Daha fazla görmeye çalışarak daha fazla insan yitirmeyelim. Bu karar yanlış ve anti demokratiktir.” dedi.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Levenet Üzümcü'ye İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçılarından destek açıklaması geldi. Sanatçılar kameraların karşısına siyah kıyafetlerle geldi. Sanatçılar adına Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, konuşma yaptı. İstifa etmeyeceklerini mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Yazıcıoğlu, “Kurumumuzun ve Türkiye tiyatrosunun en değerli sanatçılarından ve ailemizin en sevilen üyelerinden biri olan Levent Üzümc'ünün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'ndan hiçbir şekilde irtibat kurulmadan tamamen belediye üst disiplin kurulu tarafından açılan soruşturma neticesinde kurumdan atıldığı bilgisi kamuoyuna ve tarafımıza bildirilmiştir. Bugün bizim ve kurum açısından bir yas günüdür. Bir sanatçının, insanın demokratik bir ülkede sırf kişisel görüşleri nedeniyle cezalandırılması bahsi geçen yaptırımın onu her neredeyse yaşantının büyük bir bölümünü geçirdiği kurumdan çıkarılmasıyla neticelenmesi ne sanatçı olmak kimliğiyle ne de yurttaş olma vicdanıyla kabul edilemez. Eğer bu kararı gerekçelendiren nokta memurun yasası ise anayasa ile çelişki barındıran bu durumun ortadan kalkması ve memurun yasasının acilen değişmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Levent Üzümcü gibi bir değeri savunma adına onunla aynı görüşte olmamız gerekmemektedir. Sadece onun yanında kendi görüşleri nedeni ile siyasi bir takım karalar neticesinde mağdur konuma sokulan her kişi için mücadele etmeye ve hakkını savunmaya devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

Alınan kararın yanlış ve anti demokratik olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, “Ülkenin içinde bulunduğu bu belirsiz dönemi de göz önünde bulundurarak her gün aldığımız acı haberlerle yüreklerimizin yandığını bilerek bu süreçte alanı bırakmamak hem sanatçılar hem de kurum çalışanları ve ülke olarak huzur ve güvenle var olabilmemiz için asla alanı boşaltmayacağımızı ve her türlü mücadeleyi sürdürerek bize destek verenlere burada olmaya devam edeceğimizi duyuruyoruz. Hiçbir şekilde sanatın siyasete alet edilmesine müsaade etmeyeceğimizi yasal sınırlarımız içerisinde gereken her türlü adımı atacağımızı şimdide dimdik durarak mücadele edeceğimizi belirtiriz.” ifadelerini kullandı.

“Sanat gibi ülke de kin ve nefretle yönetilemez.” diyen Yzıcıoğlu, sözlerini söyle sürdürdü: “Bunun örneklerini gördük. Daha fazla görmeye çalışarak daha fazla insan yitirmeyelim. Daha çok birbirimizin önünü kesmeyelim. Lütfen biraz birlik olsak da bizde sadece sanatımızı yapabilsek. Politikanın içine çekilmeye çalışılsa da biz mümkün olduğu kadar dışında kalsak. Muhsin Ertuğrul’un dediğini gibi ‘bizden sonra tufan olmasın istiyoruz. Levent tiyatroda bir suç işleseydi bunu irdelemek bize düşerdi. Ama en ufak bir suça sahip değil. Bizim tarafımızdan disipline gönderilmiş bile değil. Şu da yanlış geliyor bana. Maaşını ben veriyorum. Sus bir kenarda otur. Yok böyle bir şey maaşımı bana halkım veriyor. Halkın vergileriyle ben burada ayakta duruyorum. Ve sanatımı icra ediyorum.”

İSTANBUL ŞEHİR TİYATROLARI DERNEĞİ: LEVENT ÜZÜMCÜ ANAYASAYI YOK SAYAN SİYASİ KARARLA ARAMIZDAN MAHRUM EDİLDİ

Levent Üzümcü’ye bir destekte İstanbul şehir Tiyatroları Derneği’nden (İŞTİSAN) geldi. Dernek adına açıklama yapan Sevinç Erbulak, “Sanatçı arkadaşımız Levent Üzümcü anayasayı yok sayan bir siyasi kararla aramızdan, seyircilerimizden, geleceğimizden mahrum edilmek isteniyor. Nafile çaba! Levent Üzümcü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesine ve anayasanın 90. maddesine açıkça aykırı bir dayanaksız dayanakla gündelik siyasete kurban edilmek isteniyor. Ümitsiz çaba! Levent Üzümcü İşte Sen Başkanı olarak sahip olduğu tüzel kişiliği gözdağı budalalarının hedef tahtası yapılmak isteniyor. Komik çaba! Levent Üzümcü, elde edemediği her şeyi yok etmek isteyen bir vandalizme karşı durma hakkını kullandı. Bu hak hepimizin ustalarımıza, seyircilerimize, tarihimize ve geleceğimize olan borcumuzdur. Tarih, hakikati yalanla görünmez kılmaya çalışanların hazin sonlarını da yazar, doğru ve güzelin hakikatli savunucularının kuşaklar boyu süren erdem hikayelerini de. Bugün Levent Üzümcü'yü Şehir Tiyatroları'ndan uzaklaştırmaya cüret edenlerin yapabildiği Tevfik Fikret'in 'Doksan beş'e Doğru' şiirindeki şu mısra kadardır. 'Kanun diye, kanun diye kanun tepelendi.' Gündelik siyasetin elde edemediği ve hiçbir zaman elde edemeyeceği sanat dünyası üzerindeki ürkütücü olduğu kadar komik ve beyhude gölgesi beceriksiz bir karanlık oyundan fazlası değildir.” şeklinde konuştu.