Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Şeker Gölü üzerinde bulunan Selçuklu dönemine ait Keykubadiye Sarayı’nda kazı çalışmalarına 27 Temmuz Pazartesi günü başlanacağını söyledi.

Vali Düzgün, Keykubadiye Sarayı Kazı Ekibi Başkanı Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baş ile Arkeolog Sezai Arık ve Araştırma Görevlisi Şükrü Dursun’u makamında kabul ederek kazı programı hakkında bilgi aldı. Vali Düzgün, 6 bin yıllık geçmişi bulunan, köklü bir tarihe ve kültürel mirasa sahip Kayseri’de, Selçuklu dönemine ait Keykubadiye Sarayı’ndaki kazı çalışmalarının başlatılması için geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulduğunu hatırlattı. Kazı çalışmalarına başlanabilmesi için geçen günlerde Bakanlar Kurulu izni çıktığını ifade eden Düzgün, Kayseri Şeker Gölü’nün hemen üzerindeki Selçuklu Sarayı’na ait izlerin ve kalıntıların ortaya çıkmasının bir Selçuklu kenti olan Kayseri için özel önem taşıdığını ve ilin kültür turizminin gelişmesine katkı sağlanacağını kaydetti.

Selçuklu döneminde 1225’li yıllarda Alaattin Keykubat tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Keykubadiye Sarayı’nda kazı çalışmalarına yönelik kararların alındığını ve ekibin Pazartesi gününden itibaren çalışmalara başlayacağını belirten Vali Düzgün, “Moğolların istilası sonucu tahrip edilen sarayı açığa çıkarmak amacıyla Prof. Dr. Ali Baş hocamız başkanlığındaki kazı ekibi 10 Eylül tarihine kadar sahada kazı çalışması yapacaktır.” dedi.

Prof. Dr. Ali Baş ise kazı çalışmalarına başlanabilmesine yönelik sürdürülen çalışmalarda her zaman desteğini gördükleri Vali Düzgün’e teşekkür ederek, Pazartesi günü başlayacak çalışmaların heyecanını yaşadıklarınıvurguladı. Prof. Dr. Baş, daha önceden incelemesini yaptıkları alanın bu yıl sık görülen yağışlar nedeniyle aşırı derecede otlandığını gördüklerini, ilk etapta yapacakları temizlik çalışmasının ardından kazı çalışmalarına ağırlık vereceklerini anlattı.

Vali Düzgün, ziyaretin devamında Prof. Dr. Baş ve beraberindekilerden teknik bilgiler aldı.