Selçuklu medeniyeti üzerine dünyada kurulan ilk ve tek müze olan Selçuklu Uygarlığı Müzesi, Kayseri ve çevresinden büyük ilgi görmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve 18 aydır hizmet veren müzenin ziyaretçisi 160 bini geçti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gevher Nesibe Medresesi'ni Selçuklu Uygarlığı Müzesi haline getirerek 21 Şubat 2014 tarihinde hizmete açtı. Açıldığı ilk günden itibaren büyük ilgi gören ve takdirle karşılanan Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ni 18 ayda 160 binin üzerinde ziyaretçi gezdi. Envanterinde 600 adet Selçuklu dönemine ait eser, 1200 adet sikke bulunan ve birbirinden ilginç dijital uygulamalarıyla dikkat çeken Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ne başta öğrenciler olmak üzere akademisyenler, araştırmacılar ve vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Selçuklu Uygarlığı Müzesi'ne okullar, özel firmalar ve çeşitli dernekler tarafından gruplar halinde geziler düzenleniyor. Müze pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-19.00 saatleri arasında gezilebiliyor.

DİJİTAL UYGULAMALARI İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir tarihinden yola çıkılarak projelendirilen ve Anadolu Ortaçağı ile Selçuklu Uygarlığı'na odaklanan müze tematik bir yaklaşımla planlandı. Bir kısmında Selçuklu Medeniyeti ile ilgili uygarlığı ön plana çıkaran müzenin diğer kısmında şifahiye özelliği ön planda yer alıyor. Selçuklu Uygarlığı bölümünde Selçuklu kenti, mimarisi, sanatı, bilimi, giysisi gibi unsurlar ile Kayseri'de Selçuklular, Anadolu'da Selçuklular gibi kısımları görmek mümkün. Şifahiye bölümünde ise hastalıklar, tedavi yöntemleri ve aletleri, bilginler, ecza, su ve sağlık, müzik ile tedavi, renk ile tedavi gibi dikkat çekici unsurlar bulunuyor.

Müze içerisinde Selçuklu dönemine ait eserlerin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar yer alıyor. Böylece ziyaretçiler; dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu medeniyeti hakkında bilgiler alıyor.