Geleneksel El Sanatları tasarımcısı Sema Işık, atık kağıtları kullanarak tasarladığı Maraş Dondurmacısı, Mayamcı, Hacivat Karagöz gibi kağıt bebekleriyle ziyaretçilerin beğenisini topladı.

Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarında açtığı stantta kağıt bebek eserlerini sergileyen sanatçı, atık kağıtlarla özellikle Kahramanmaraş’ın yerli değerlerini yansıtan eserleriyle dikkat çekiyor. Fuara gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılanan sanatçı, geri dönüşümün uygulanabilirliği konusunda sanatsal bir farkındalık oluşturmak istediğini söylüyor.

KAĞIT BEBEK TASARIMI

Kağıt bebek tasarımcısı Sema Işık yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Çevre kirliliği, doğal kaynakların tükenmesi, ekolojik dengenin bozulması dünyanın ortak sorunu. Atıkların geri dönüşüm ile hayata yeniden kazandırılması konusunda ev hanımları, öğrenciler, çocuklar, yaşlılar neler yapabilir konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz.

Sanat yaşamın her alanına dokunabilecek bir bakış açısı. Bizim atık kağıtları tercih etmemizin nedeni, kâğıt üretimi aşamasında çok fazla su ve orman kaynağı tüketen, büyük oranda ithal edilen bir kaynak. Ülkemiz kaynaklarının  yurt dışına kaçmasına neden oluyor. Bu kadar önemli bir kaynağın çöpe atılmasına seyirci kalmak istemedim.

Her evde kullanılan ve atıkları çoğu zaman geri dönüşüme kazandırılamayan kağıtlar ile yapılan bir el sanatının önemi ortaya çıkmaktadır.

Tüm dünyada yayılmaya başlayan bu sanat, (Keloğlan, Hacivat Karagöz, Nasrettin Hoca vb.) yerli ve milli değerlerimizi de ön plana çıkararak uygulandığında, 7’den 70’e her evde yapılabilen eğlenceli, faydalı, ekonomik ve kültürel katma değer sağlayacaktır. Ayrıca  bu sanatın önemli avantajlarından biri, malzeme ve yapılış kolaylığı ile her evde herkes tarafından çok ekonomik bir şekilde uygulanabilmesidir. Kağıt bebek yapmak için ihtiyacınız olan şeyler; atık kâğıt, tutkal, boya ve biraz da hayal gücü.

HABER FOTOĞRAFLARI

Kağıt bebek tasarımıyla hedeflediğimiz kazanımlardan biri de, yerli ve milli kahramanlarımızın ve önemli karakterlerin genç nesillere sevdirilerek gündemde tutulmasıdır. 

Kağıt Bebek tasarımcısı Sema Işık kimdir? 

Kahramanmaraş'lı olan Sema Işık, Ordu Üniversitesi Geleneksel El Sanatları mezunu.

Kağıt bebek, tezhip ve cam boncuk en sevdiği alanlar. Evli ve iki çocuk annesi olan sanatçı çalışmalarında yerel değerlerin tanıtımına önem veriyor.