Almanya'da 2000 ile 2007 yılları arasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı cinayet şebekesinin 8'i Türk, 10 kişiyi öldürmesi ve 2013'te Münih Eyalet Yüksek Ceza Mahkemesi’nde görülen davası tiyatro konusu oldu. Hamburg-Thalia Tiyatrosu'nda gösterime sunulan ''Sessiz Kız'' adlı oyunda birilerinin insanların neden öldürüldüğü hakkında açıklama yapması gerektiği, ancak hiç kimsenin konuşmak istemediği konu ediliyor. Münih'teki davada, baş zanlı Beate Zschaepe'nin susmasına dikkat çekilen tiyatroda, tüm kurumlar ile toplumun da aynı şekilde susmayı tercih ettiği üzerinde duruluyor.

Suç dosyalarının yok edildiği, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı görevlilerinin tartışılması gerektiğine de dikkat çeken oyunda, Alman adaletine güvenin kalmadığına işaret ediliyor. Thalia Tiyatro’nun edebi sorumlusu Sandra Küpper Zaman'a verdiği demeçte, 24 Ocak ila 8 Şubat arasında Lessing Günleri Festivali çerçevesinde dünyada gelişen kargaşa içindeki politik olayları konu edindiklerini, NSU olaylarının da bunlardan biri olduğunu söyledi. Küpper, ''NSU sadece Türkleri değil, Alman toplumunu da ilgilendiriyor.'' dedi.

Münih Odası Tiyatrosu'ndan gelen 'Sessiz Kız'ın oyun yazarı Elfriede Jelinek, yönetmeni ise Johann Simons. Tiyatroya Hamburg Başkonsolosu M. Fatih Ak, Güngör Yılmaz (SPD), Metin Hakverdi (SPD), Türkiye ve Göç Uzmanı Dr. Yaşar Aydın, NSU cinayetine kurban giden Ramazan Avcı'nın eşi Gülistan Avcı, STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Oyun başlamadan evvel Türk konsolos ile Türk davetlilere karşılama resepsiyonu verildi. Resepsiyonda konuşan Güngör Yılmaz, NSU olaylarında herkese sorumluluk düştüğünü, olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına destek verilmesi gerektiğini söyledi.