Bulgaristan'da Uluslararası Anadil Günü, ülkede yaşayan Türkler tarafından farklı etkinliklerle kutlandı. Sofya'da Kültürel Etkileşim Derneği , "Dilimiz kimliğimizdir. Bizi yaşatan Türkçe anadilimizdir" başlığı altında çeşitli programlar tertip etti. Programda Türkçe türküler seslendirilerek şiirler okundu. Dernek Başkanı Emine Bayraktar, katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Etkinliğe katılan Türkiye'nin Bulgaristan Büyükelçisi Süleyman Gökçe, anadil gününün önemi hakkında bilgi verdi. Anadil gününün 1952 yılında Doğu Pakistan'da Bengalce dilinin tanınmaması üzerine başlatılan mücadeleye dayandığını aktaran Büyükelçi, anadilin dünyanın neresinde olursa olsun, kişinin benliğini ve kimliğini tanımlayan en önemli unsur olduğunu belirtti. Gökçe, " Bulgaristan'da çok sayıda soydaşımız yaşıyor.Ve onlarında anadil kullanmalarını hayatın her alanında hem mevcudiyetleri, hem Türkçenin zenginliği ve kültürün yaşatılması adına son derce önemli. Soydaşlarımız Bulgaristan'ın kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine çok önemli katkı yapıyorlar." dedi.

Programın en ilgi çeken kısımı ise miniklerin anadil Türkçe hakkında okudukları şiirler oldu.
Dulovo(Akkadınlar) belediyesine bağlı Ruyno(Kızılburun) köyünden faaliyete iştirak eden folklor grubu, giydikleri geleneksel bindallılarla söyledikleri 'Ah aman aman', 'Aldır yanağı' gibi Rumeli türküleri büyük alkış aldı. Batı Rodoplardan Borino köyünden çocuk şiir resitali seyircilerden beğeni topladı. Yine Borino folklor grubu, 'Ayletme beni' türküsü ve 'Hayat bayram olsa' şarkısıyla anadil bayramına renk kattı.
Uluslararası Anadil Günü UNESCO tarafından 17 Kasım 1999'da 21 Şubat olarak açıklanmıştır.