Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Mudanya’ya kazandırılan Tahir Ağa Kültür Merkezi, fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in ‘Şehir, Deniz ve İnsan’ temalı fotoğraf sergisiyle açıldı.
Bursa’yı eserleriyle geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi tarafından Mudanya’da restorasyonu tamamlanan Tahirağa (Nur) Hamamı, ‘Kültür Merkezi’ olarak ilçenin kültürel ve sosyal hayatına kazandırıldı. Tahir Ağa Kültür Merkezi’nin açılışına Ara Güler’in ‘Şehir, Deniz ve İnsan’ temalı fotoğraf sergisi renk kattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şehri ilçeleriyle kalkındırıp geleceğe taşıdıklarını söyledi. Mudanya’nın Bursa için çok önemli bir ilçe olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Vitrinimiz olan Mudanya’nın kalbinde, 1800’lü yıllarda yapılmış olan ve Nur Hamamı olarak da bilinen Tahir Ağa Hamamı’nın restorasyonu tamamlandı. Mekan, ‘Kültür Merkezi’ olarak Mudanya halkının buluşma noktası olacak. İlçenin nabzının atacağı güzel bir eser haline gelen merkez, kültürel, sanatsal ve sosyal aktivitelere de mekan olarak Mudanya’ya renk katacak” dedi.
Başkan Altepe, Mudanya’daki tarihi ve kültürel değerlerin bir bir öne çıktığını belirterek, “Mudanya’da kent ziynetlerinin ortaya çıkmasını önemsiyoruz. Yatırımlarla ilçenin çehresi değişecek. Tahir Ağa Kültür Merkezi, Mudanya’nın önemli tarihi değerlerindendir. Halitpaşa Caddesi ile Hamam Sokak kesişiminde bulunan Tahir Ağa Hamamı, 1870-71 yıllarından Tahir Ağa tarafından yaptırıldı. Günümüze kadar ulaşan yapının iki bölümden oluştuğu ve çifte hamam plan şemasında olduğu görülüyor. Ahşap bağdadi kubbenin bulunduğu soğukluk mekanı kadınlar bölümü girişi olup ve bu mekanda yazı ve süslemeler vardır. Diğer soğukluk mekanı da erkekler bölümü girişidir ve ahşap direkli bir galeriye sahiptir” dedi.
Başkan Altepe, mekanın özelliklerini detaylıca anlatarak, ana yapının cephelerinde ağırlıklı olarak moloz taş bulunduğunu, ikinci ana mekanın soyunmalık bölümünün ise sıvalı ve boyalı olduğunu, çatı kaplaması olarak hem alaturka hem de Bursa kiremidi kullanıldığını, yapının özgün malzemelerinin anlaşılması için yeni yapılan uygulamalarla ayırt edildiğini belirtti.
Konuşmaların ardından merkez hizmete açıldı.