ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesinden itibaren meydanlarda "demokrasi nöbeti" tutan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Abayhan, "15 Temmuz'dan önce 'Artık eski dizilerde kalmış tankların sokaktan geçtiği bir anı göremeyeceğiz' diye arkadaşlarımızla şakalaşıp gülüyorduk. Ancak, o kara gecede inandığım pek çok şeyin bir anda yerle bir olduğunu gördüm." dedi.

15 Temmuz gecesinde darbe girişimi yapıldığını anladıktan sonra sokağa çıkarak cuntacılara karşı demokrasiye sahip çıkan Abayhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın vatandaşı sokağa davet ettiği günden beri Kızılay Meydanı'nda "demokrasi nöbeti" tutuyor.

Abayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişimine karşı gösterilen direnişle ülkenin büyük bir yol katettiğini ve artık bunun üzerinden konuşulması gerektiğini belirtti. Halkın 15 Temmuz'da gösterdiği tepkinin, tüm darbelerde ortaya konulan tepkiden çok farklı olduğunu anlatan Abayhan, o gece gösterilen direnişle AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin Meclis'te bulunma hakkının muhafaza edildiğine vurgu yaptı.

Abayhan, korku dolu anların yaşandığı o geceye ilişkin, "Tanklar sokağa indiğinde bir tuhaflık olduğunu düşündük, evlerimize girdik. Darbe olduğunu öğrenince tekrar dışarı çıkarken içimden 'Çocuklarıma asla pişman olduğum bir akşamı anlatmayacağımdan eminim' dedim." ifadesini kullandı.

Yaşı itibarıyla Türkiye'de bir darbeye şahit olmadığını, artık böyle mağduriyetler yaşanmasına ihtimal bile vermediğini dile getiren Abayhan, "15 Temmuz'dan önce 'Artık eski dizilerde kalmış tankların sokaktan geçtiği bir anı göremeyeceğiz' diye arkadaşlarımızla şakalaşıp gülüyorduk. Ancak, o kara gecede inandığım pek çok şeyin bir anda yerle bir olduğunu gördüm." diye konuştu.

-"FETÖ, istismar politikası yürütüyor"


FETÖ'nün sürekli bir istismar politikası yürüttüğüne dikkati çeken Abayhan, "Geçtiğimiz seçimlerde HDP'nin hazırladığı broşürler nasıl doğuda ve batıda farklıysa o durumu çağrıştırdı bana. 15 Temmuz'dan itibaren hemen hemen her gün sokaktaydım ve gayet Kemalistler var, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' pankartlarını da gördük Kayı Boyu'nun bayrağını da ülkücü gençliği de gördük. Çünkü biz hangi partiye oy verirsek verelim bu bizim desteklediğimiz sistem." değerlendirmesinde bulundu.

Yasemin Abayhan, darbeye karşı birlikteliğin, toplumsal ayrışmayı da ortadan kaldırdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu çok önemli bir mesajdır aynı zamanda. Bu ülkede beraberiz. Siyasi olarak cilveleşebiliriz, kavga edebiliriz ama bu bizim kavgamız. Siyasi görüşün bir önemi yok. Çünkü o teröristler bir noktayı bombalarken 'Şu evde AK Parti'li, şu evde CHP'li var' şeklinde bir ayrıma girmedi."