Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Germir bölgesinde yer alan ve Osmanlı ticareti için önemli yeri olan bezirhanelerin gün ışığına çıkarılarak kültür turizmine kazandırılacağını söyledi.

Başkan Memduh Büyükkılıç, Germir’in, geçmişte Orta Anadolu'nun en önemli beziryağı üretim merkezi olduğunu halen dimdik ayakta duran ama kullanılmayan 50'ye yakın bezirhanenin bulunduğunu belirtti. Büyükkılıç, Germir’in 1900’lü yıllarda nüfusunun 6 bin civarında olduğunu ve bölgenin ekonomik ile sosyal düzeyinin yüksek olduğunu, bunda beziryağı ticaretinin büyük katkısı ve öneminin bulunduğunu söyledi.

Bezirhanelerin, bezir yağı elde edilen küçük imalathanelerin ve bezir yağının; ızgın, zeyrek ve belemir gibi bitkilerin bezirhanede işlenmesi sonucu elde edildiğini ifade eden Başkan Dr.Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları söyledi; “Melikgazi’nin her yeri Anadolu tarihinin izlerini taşımaktadır. Üstelik bu tarihi mekânlar doğal güzelliklerin içinde adeta saklanmış gibidir. Germir Bezirhaneleri de aynı şekilde doğal güzelliği olan Germir bağları arasında yer almaktadır. Bezirhanede değirmen taşında öğütülen bitki veya bitki kökleri, “iğ” adı verilen bir mekanizmada sıkıştırılarak damıtılmaktadır. Elde edilen yağ, büyük küplerde muhafaza altına alınmakta, yağ dışında kalan posa kısmı da başka işler için kullanılmaktadır. Bezirhanede yapılan bu işlem sonucunda yemeklik yağ, bezir çırasında kullanılacak yakıt, hayvanlar için bir çeşit küspe, hayvanlarını yaralarını iyileştiren bir tür merhem, boya ve sabun sanayi için de malzeme çıkarma gibi birçok yararlar sağlanmış olurdu. Bu açıdan ekonomik değeri çok yüksekti. Belediye olarak dönemin ekonomisine damgasını vuran ve şu anda yapıları ile ayrıca bir sanat eseri olan bezirhaneler gün yüzüne çıkarılacaktır. Melikgazi Belediyesi yine tarihe bir dokunuş yaparak tarihine sahiplendiği gibi kültür turizmine bir yapıyı daha kazandıracaktır.”