Edirne’de harabeye dönen tarihi elektrik binası kültür merkezi ve nikâh salonu oluyor.
Tunca Nehri kıyısında 1930’lu yıllarda İtalyanlar tarafından inşa edilen elektrik fabrikası onlarca yıl şehri aydınlattı.
Tüm Türkiye’de elektrik ağının yaygınlaşmasıyla birlikte fabrikada üretim durdu.
Devreden çıkarılan 85 yıllık elektrik fabrikası zaman içerisinde kaderine terk edildi.
Bakımsızlıktan zaman içerisinde harabeye dönen fabrika binasından geriye sadece gövdesi kaldı.
Alkol ve madde bağımlılarının mesken tuttuğu ve suç mahalli olarak kullanılan yapının ihya edilmesi için Edirne Belediyesi harekete geçti.
Elektrik fabrikasını kültür merkezi ve nikâh salonu yapacaklarını ifade eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, bunun sözünü seçim döneminde verdiğini hatırlattı.
Gürkan, “Bir eski elektrik fabrikamız var. Seçim kampanyası döneminde restore edeceğimizi, burasını kültür merkezi ve nikâh salonu yapacağımızı söylemiştik. Bir başka aday arkadaş, benim yalan söylediğimi burasının mezarlık alanı olduğunu, tescilli alan olduğunu ki, bina da alan da tescilli. Asla böyle bir şey yapamayacağımızı, izin verilmeyeceğini söylemişti.” dedi.
Ancak binanın restorasyon, restitüsyon ve konservasyon projelerini tamamlayarak Koruma Kurulu’na sunduklarını ifade eden Gürkan, “Kuruldan onayı aldık. Kültür merkezi olarak ve şu anda ihale hazırlıkları bitti. 14 Nisan tarihinde de ihalesini yapıyoruz. Bir yıllık gibi bir sürede bitirmeyi planlıyoruz. Bitirdikten sonra olayı Edirne’ye bir kültür merkezi ve nikah salonu olarak kazandıracağız. Onun için de bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.