Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi Muratpaşa mahallesindeki tarihi Muratpaşa Cami'nin çevresindeki yapıları yıkarak, tarihi dokuyu ortaya çıkarmak için çalışma başlattı.

Belediye Başkanı Ali Korkut, 'kadim medeniyet alanı' olarak tanımladığı Yakutiye ilçesinde eserleri gün yüzüne çıkarıyor. Murat Paşa Camii ile Hamamı'nı çevreleyen eski ve metruk binaları kamulaştıran Korkut, dün alana ilk kazmayı vurdu. Dükkanlarla birlikte alanda bulunan 19 adet yapı grubu belediye yıkım ekipleri tarafından yerle bir edildi. Başkan Korkut, "Şehrin mühürlerini gün yüzüne çıkarıyoruz." dedi.

Ali Korkut, şöyle konuştu: "İki eser şehrin mühürleri. Mühürleri ortaya koymak lazım. 19 adet yapı grubu mevcut. Alt kısımda dükkanlar var. Tıpkı Yakutiye ve Lala Paşa çevresinde yaptığımız gibi bir meydan hüviyetine getireceğiz. Yeşille beraber bir rekreasyon alanı, ticaret girmeyecek. Vatandaşın gezip oturabileceği, tarihi hissedebileceği bir alan oluşturacağız. Muratpaşa Hamamı'nda ciddi tahribatlar var. Bununla ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşerek restorasyon yapılmasını sağlayacağız. Böylece iki eserimiz gün yüzüne çıkacak. Tıpkı Boyahane Camii ve Hamamı gibi. Bu tarihi dokumuzu da gün yüzüne çıkaracağız. Bunlar gün yüzüne çıktığında şehir gerçek kimliğine kavuşacaktır. 5 yıl içerisinde başka tarihi eserlerin alanının açarak şehri beklenen özlenen konuma taşıyacağız. Yakutiye, kadim bir medeniyetin temsilcilerini bağrında taşıyor. Bu medeniyeti gün yüzüne çıkarmak gerekiyor. Eski Yakutiye kentsel dönüşüm ile birlikte yeni ve çağdaş görünümüne kavuşacak."

Proje kapsamında 3 dükkan ve 19 yapı grubundan oluşan yapıları yaklaşık 2 milyon lira bedel ödenerek kamulaştırıldı. İlk kazmanın vurulduğu Murat Paşa Camii çevresi için tarihi eserler içerisinde bir meydan çalışması tasarlanıyor.

MURAT PAŞA CAMİİ TARİHÇESİ

Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camii, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camii’nden sonra Erzurum’daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi’nin minaresi ile ortaktır. Minare yakın zamanlarda onarılmıştır.