Konak, Çukurova bölgesiyle ilgili tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerin envanterinin tutulduğu bir merkez olarak hizmet verecek. Merkezin açılışı 16 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi Proje Daire Başkanlığı'nca kentin önemli taşınmaz kültür varlıkları arasında yer alan Tarihi Şakirpaşa Konağı'nın restorasyonuyla ilgili proje Çukurova Kalkınma Ajansı'na (ÇKA) sunuldu. Toplam 1 milyon 101 bin liralık restorasyon maliyetinin 713 bin lirası ÇKA tarafından karşılandı. 386 bin liralık bölümünü ise Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Restorasyon işlemi 10 ayda tamamlanan konak Çukurova Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Merkezi ismiyle faaliyet gösterecek.

Osmanlı son dönem sivil mimarisinin tipik bir örneği olan Şakir Paşa Konağı, 1888-1890 yılları arasında Adana'da valilik yapan Şakir Paşa tarafından ikamet amaçlı yaptırıldı. Eski Adana'nın batı tarafında ”˜Hacı Seyit'in Bağı' denilen mevkide inşa edilen konak, iki katlı ahşap ve tuğla malzemeleri ile dikkat çekiyor. Kurulun bu yapıdan sonra yakınında bir tren istasyonu hayata geçirilmiş. Böylece Şakir Paşa Mahallesi oluşmuştur. Kaynaklarda, konağın geniş bahçesi, etrafının yüksek tel veya duvarla çevrili olduğu, bahçesindeki su kuyusundan rüzgar gülü ile su çıkarıldığı anlatılmakta.

KONAK, MİLLİ MÜCADELE GÜNLERİNE TANIKLIK ETTİ
Konağın mimari özellikleri yanında tarihte oynadığı rol daha önemlidir. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın ”˜Milli Mücadele' fikrine yönelmesine Şakir Paşa Konağı tanıklık etti. Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandığı günlerde Adana'da bulunan Mustafa Kemal Paşa, ateşkes hükümlerinin tehlikesini ve gelmekte olan buhranlı günleri ilk bu şehirde görmüş. Mustafa Kemal Paşa Adana'nın ileri gelenleriyle yaptığı görüşmelerde, milli mücadele için hazırlıklı olunması gerektiğini anlatmış. İşte böyle tarihi görüşmelerden biri de 8 Kasım 1918'de, o dönemde mülkiyeti Aliye Hanım'a (Yerdelen) ait olan Şakir Paşa Konağı'nda gerçekleştirildi. Toplantıda Adana askerî erkânı ile Adana eşrafından oluşan kalabalık bir heyet, işgaller ve memleketin geleceğini konuştu. Mustafa Kemal Paşa bu konakta Adana ve Çukurova'nın işgal edileceğini, dolayısıyla gerekli önlemlerin alınmasını, kendisinin de her türlü desteği yapacağını belirtti. Heyette bulunan Adanalıların vatanını savunmak uğrundaki coşkusunu takdir eden Mustafa Kemal, tarihi kararını Şakir Paşa Konağı'nda verdi: "Evet, evet. Bu topraklarda düşman çizmesi gezemeyecek ve bu millet esir olmayacak."