Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonu ile 6. Tarım ve İnsan konulu fotoğraf sergisi açıldı. Muş Öğretmenevi Konferans Salonu’nda açılan fotoğraf sergisine Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Vali Yardımcısı Zeliha Uyan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, il genel meclis üyeleri, kamu kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Fotoğraf sergisinin açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, serginin asıl amacına değinerek şunları söyledi: “Burada tarım, hayvancılık, toprak, su, su ürünleri, gıda maddelerinin muhafazası, tarım ürünlerinin işlenmesi ve buna benzer konularda faaliyetler fotoğraflanarak yarışmaya sunulmaktadır. Bu yarışmaya herkes katılmaktadır. 2015 yılında da bu yarışmanın 7.'sini yapacağız. Bugün 2014 yılında yapmış olduğumuz yarışmanın fotoğrafları sergileniyor.”

“MUŞ, TARIM VE HAYVANCILIKTA ÇOK ÖNEMLİ BİR İL”

Serginin açılış kurdelesini kesen Vali Vedat Büyükersoy ise “2014 yılında tarım ve insan konulu fotoğraf yarışmasında dereceye girenlerin eserleri burada sergilenmektedir. Tarımı, hayvancılığı insandan ayrı düşünmek mümkün değildir. Öncelikle fizyolojik ihtiyacımız var. Fizyolojik ihtiyaçlarımızdan bir tanesi, insanoğlunun beslenmesidir. Beslenebilmek için tarım ve hayvancılığa dünyanın her yerinde ihtiyaç vardır. Gıdanın, tarımın, hayvancılığın olmadığı ya da ithal edilmediği bir ülke, topluluk düşünülemez. Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Ülkemiz tarım ve hayvancılık konusunda birçok ülkeden çok daha iyi konumda ve kendi kendine yetebilecek kapasitede ülkelerden bir tanesidir. Muş
ili de ülkemizin tarım ve hayvancılık konusunda potansiyeli çok iyi olan bir ilidir.” dedi.

“4 BÜYÜK PROJE BİTTİĞİNDE MUŞ PARLAYAN YILDIZ OLACAK”

Özellikle Muş’ta şu an uygulanan dört büyük projenin tamamlanmasıyla birlikte tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin parlayan yıldızı olacağını ifade eden Vali Büyükersoy, “Özellikle dört büyük proje bittiğinde tarım ve hayvancılık konusunda ilimiz, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacaktır. Bu dört büyük proje, Alparslan 2 Barajı, Muş Ovası Sulama Projesi, Karasu Islah Projesi ve Arazi Toplulaştırma Projesi. Bu dört büyük proje Muş’un en büyük projeleridir. Bu projeler, insanımızın tarım ve hayvancılık konusunda gelirini artıracak ve refah seviyesini yükseltecek projelerdir. Bunların bitiş tarihleri 2018-2019 yılları gibi planlanmaktadır. Ümit ederiz ki daha kısa sürede tamamlanır. Tarım il müdürümüzle zaman zaman görüşmelerimizde, özellikle organik tarım, modern tarım konusunda vatandaşlarımızın aydınlatılması, farkındalık yaratılmasını konuşuyoruz. Biliyorsunuz ki ilimizdeki hayvancılığın büyük bir oranı modern ırklar değil, geleneksel ırklardan oluşmaktadır. Yine süt ürünlerini işleyen işletmelerin sayısı yok denecek kadar azdır. Miras ve değişik sebeplerle araziler bölünmüş ve parçalanmış durumdadır. Bütün bunlar ilimizde düzeltilmesi gereken tarım ve hayvancılıkla ilgili problemlerimizdir.” diye ifade etti.

Bilinçli çiftçilik yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Büyükersoy, şöyle devam etti: “Bilinçli çiftçi ve modern teknikleri bilen ve uygulayan çiftçi, diğer dört projeden çok daha önemlidir. Burada açacağımız sergi, bu konuda vatandaşlarımıza hatta bizlere neler yapılabilir, tarım ve hayvancılık konusunda vatandaşlarımızı nasıl daha bilinçli düzeye getirebiliriz diye destek verecek, bizi uyandıracak bir sergidir.” Yapılan konuşmalardan sonra fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri ve katılımcılar sergi alanını ziyaret etti.