Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Nizametttin Şenol, memurların Haziran ayında alacakları zammın cebine girmeden vergiye gideceğini söyledi.

Şenol, yaptığı açıklamada, asıl amacı 'çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak' olan vergi sisteminin, 'Türkiye’de yakaladığından vergi almak' şeklinde işlediğini savundu. Şenol, memurların ve sözleşmeli personelin, iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini öne sürdü. Şenol, şunları kaydetti: “Bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan yüzde 3’lük zammın vergiye bile yetmemektedir. Yaklaşık 2 milyon kamu görevlisinin maaşı Haziran ayından sonra artmak yerine azalacaktır. Türkiye’de gelirin yüzde 10-15’ini alan çalışanlar, toplanan gelir vergisinin yüzde 65’ini ödüyorsa burada adaletten söz etmek imkânsızdır. Haziran ayında zamlı maaş alacağını umut eden birçok memur, gelir vergisi oranı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıktığı için daha düşük maaş alacak.” Şenol, hükümetin bir eliyle zam olarak verdiğini, öbür eliyle vergi olarak geri aldığını, çalışanlar için farklı bir gelir vergisi tarifesi belirlemek gerektiğini anlattı.

Şenol, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Toplu sözleşme görüşmelerinde, vergi dilimlerinin yükseltilerek, bu mağduriyetin giderilmesi için talebimiz olmuştu ama yetkililer, kolay yoldan vergi toplamayı seçtikleri için, buna yanaşmadılar. Bugün memurların yüzde 80’e yakınının ödediği vergi oranı, yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükselmiş durumda. Ekim ayından sonra tüm kamu çalışanlarının yüzde 20’lik dilime girmiş olacak. En düşük maaş alan bir hizmetli bile gelirinin yüzde 20’si kadar gelir vergisi öderken; iş adamları, sanayiciler, işletmeciler, çeşitli yollarla daha az vergi ödemeyi başarıyorlar.”