Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilçelerin turizmini geliştirmek amacıyla düzenlenen Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB) eylem planı toplantılarının sonuncusu Tekkeköy'de yapıldı.

Toplantıda ilçenin turizm avantajları ve potansiyelleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tekkeköy'ün en önemli turizm unsurunun antik mağaraları ile göç eden mübadil nüfus olduğunu söyledi. Tekkeköy Belediyesi'nin yeni hizmet binasında yapılan Tekkeköy Turizm Eylem Planı Toplantısı'na Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz başkanlık etti. Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin ve belediye bürokratları katıldı.

Toplantının ev sahipliğini yapan Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçesinin tarihin doğduğu kent olduğuna işaret ederek, ''Tekkeköy'de yaşam milattan önce 60 binli yıllarda başlamıştır. Yapılan araştırmalara göre Nuh Tufanı'ndan sonra dünyada bilinen üç yaşam merkezinden biri Tekkeköy ilçemizde kurulmuştur. İlk katlı yaşam alanları ilçemizde bulunan mağaralarda oluşturulmuştur.'' bilgisini verdi.

İlçenin mübadele turizminin gelişmesi bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Başkan Yılmaz, ''Tekkeköy'de bir zamanlar mübadiller vardı. Uzun yıllardır ilçede yaşam süren yaklaşık 100 bin mübadil insan göç ettirildi. Göç öncesi, sırası ve sonrasında yaşanan hatıralar, hikayeler, olaylar ve özlemler var. Bu bakımdan Tekkeköy'de mübadele turizmi gelişebilir. Bu inanç turizmi altında da olabilir, dede yadigarı eski evleri de olabilir. Bu evleri titiz ve profesyonel bir çalışma ile belirleyip koruma altına alabilir ve restore edebiliriz. Tekkeköy'de turist istiyorsak potansiyel orada hazır.'' diye konuştu. Başkan Yılmaz, yaklaşık 16 yıldır konuşulan ancak atıl vaziyette duran, Karadeniz'de ilk insan yerleşkesinin olduğu antik Tekkeköy mağaralarının gerçek manada turizme kazandırılma zamanının geldiğini ifade etti.

"TURİZM TEKKEKÖY AVANTAJLI BİR İLÇE"

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise ''Türkiye'de Samsun şehri çok iyi tanınıyor fakat Samsun'u mutlaka yurt dışında da tanıtmalıyız. Tekkeköy ilçemiz, bu bakımdan çok avantajlı bir ilçe. Mübadele konusuyla ilgili yapmamız gereken bir dizi çalışma var. Belki turizm konusunda Tekkekköy ilçemizin çıkış noktası bu olacak. Eğer mübadele sırasında buradan yüz bin civarında bir insan göçmüş ise, bu göç eden insanların çocukları, torunları şu an mutlaka hayattadır. Biz etkili bir çalışma yaparak buradan göçen insanların yakınlarının ilçemizi ve bölgemizi ziyaret etmelerini sağlayabiliriz.'' ifadelerini kullandı.