Çocuk ve kültür dergisi Gonca, ‘Teşekkür edecek çok şey var’ konulu kısa film yarışması düzenliyor. Türkiye’de ilk kez internet üzerinden hayata geçirilecek ‘Çek bir kısa film’ yarışmasında ilk ve ortaokul öğrencileri yarışacak.

Gonca dergisi, Türkiye’de ilk kez internet üzerinden hayata geçirilecek ‘Çek bir kısa film’ yarışmasına ev sahipliği yapıyor. ‘Teşekkür edecek çok şey var’ konulu kısa film yarışmasının jürisinde Yrd. Doç Dr. Hasan Ahmet Gökçe, sanatçı Mete Horozoğlu, yönetmen ve akademisyen Muaz Gülen, sinema eleştirmeni Nedim Hazar, psikolog Sümeyra Özcan, oyuncu Nadir Sarıbacak görev aldı. İki kategoride yapılacak yarışmanın birinci kademesinde ilkokul 1. ve 4. sınıflar, ortaokul kademesinde ise 5. ve 8. sınıflar yarışacak. Yarışmaya son başvuru tarihi ise 8 Mayıs.

Yarışmayla ilgili derginin yönetimi ve bazı jüri üyeleri yarılmayla ilgili düzenlenen toplantıda basına bilgi verdi. Sinema eleştirmeni Nedim Hazar, özellikle bu dönemde sosyal medyanın da katkısıyla insanların kısa serede bir şeyler anlatabildiğini söyledi. Kısa sürede bir şey anlatabilen insanların uzun sürede çok şeyler anlatabileceğine dikkat çeken Hazar, “Kısa filmlerin bir anlamda kartvizit olduğunu düşünüyorum. Bugün büyük dediğimiz birçok sinemacının keşfedilmesinin en önemli verilerinden biri çektiği kısa filmlerdir. Yani daha öğrencilik yıllarında kısa filmle bu işe başladılar. Çocuklar eğer sanat alanına yöneleceklerse kendilerini kısa filmle ifade etmelerinin çok zeki ve akıllıca olduğunu düşünüyorum. Açıkçası gelişen dijital teknoloji bu işi kolaylaştırdı.” dedi.

Her cep telefonun aynı zamanda bir kamera olduğunu hatırlatan Hazar, şöyle devam etti: “Ve her cep telefonu sahibi de potansiyel bir yönetmen, bir sinemacı aslında. Dolayısıyla bu devirde sinema yapmanın çok daha kolay olduğunu düşünüyorum. Aslında bu kolaylık büyük de bir zorluğu içeriyor, benzeşme. İnşallah orijinal şeyler gelecektir. Bazen bir çocuğun aklına gelen koca koca insanların aklına gelmeyebiliyor. Bunu ifade edebilmek, aklındakini görünür hale getirmek, hele hele bunu sanat disiplini içerisinde yapmanın çok değerli olduğunu düşünüyorum.”

Birçok dizide rol alan oyuncu Nadir Sarıbacak da, projede yer alan isimlerden. Türkiye ve dünya adına daha umutlu bakabilmeyi istediğini belirten Sarınacak, “Çünkü çevremdeki arkadaşlar dünya ve ülke adına daha umutsuz bakıyorlar. Benim umutlu bakmamın sebebi galiba çocuklarım. Benden alttaki jenerasyonun daha iyi yetişmesini istiyorum. Bu tarz projelerde bunu besliyor. Bunu ne sağlıyorsa resim olur, film yarışması olur. Bu tür etkinliklerin hepsi aslında onları daha iyi bireyler yapacak. Ben de kendi memleketim adına biraz daha umutlu olabileceğim. O yüzde biz bununla bir katkı sağlayacağız. Bu yarışmanın öyle bir yanı var. Ben de böyle bir şeyin içinde olduğum için mutluyum.” şeklinde konuştu.